Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

Bursa esnafının sesini Bilgit duyurdu: Cevdet Yılmaz’a esnaftan ağır rapor!

Köşe Yazısını Dinle

Ankara’da… Esnafın içinde bulunduğu bunalımdan çıkmasını sağlamaya yönelik önemli bir görüşme vardı.

Kritik görüşme…

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı İbrahim Şenel’in, kısa adı TESK olan Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu ziyaretinde gerçekleşti.

TESK yönetim kurulu yanı sıra Bursa’dan BESOB Başkanı Fahrettin Bilgit ile İstanbul ve İzmir’in oda başkanları da görüşmedeydiler.

Orada…

Bursa esnafının beklentilerini BESOB Başkanı Fahrettin Bilgit dile getirdi.

Dedi ki:

“Esnaf büyük bir ekonomik zorlukla karşı karşıya. Bunu hafifletmek ve sürdürülebilir iş ortamı sağlamak için başta hükümet ve ilgililerin bazı önemli adımlar atmaları gerekiyor.”

O adımları sıraladı:

“Defter tutma hadlerinin güncellenmesi gerekiyor. Esnafı zora düşüren vergi politikalarının gözden geçirilmesi gerekiyor.”

Şunun altını çizdi:

“Esnafa finansman desteği sağlanması kaçınılmaz oldu. Yine esnafın günün gerekleri için dijital dönüşümünün sağlanmasında da Esnaf Odaları’yla işbirliği yapılmalı.”

Şunu da ekledi:

“Önerilerimiz uygulanırsa, esnafımız da ekonomik koşullara daha kolay uyum sağlayabilir. Aynı şekilde, işletmelerini sürdürülebilir şekilde yönetebilirler.”

Dile getirilenleri…

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı İbrahim Şenel büyük dikkatle dinlediler, zaman zaman da bazı konularda alınan kararlar ve buna bağlı olarak atılan adımlarla ilgili bilgilendirmeler yaptılar.

Sonra da…

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken tarafından, tüm Esnaf Odaları adına Yılmaz’a 27 maddelik ağır bir rapor verdi.

Raporun ilk maddesinde perakende ticaret yasasının yeniden düzenlenmesi, ikinci maddesinde esnaf ve sanatkar olma hadlerinin yükseltilmesi var.

Üçüncü maddedeyse defter tutma hadlerinin yeniden belirlenmesi isteniyor.

 

Esnaf 27 maddelik raporda neler istedi?

Esnafı… 27 maddelik raporunda vergi-finans konularında rahatlatmaya yönelik öneri ve istekler var.

Örneğin…

Bağ-Kur ile SSK prim gün sayısının eşitlenmesi, esnafa geriye dönük borçlanma hakkı verilmesi, emeklilikte gün sayısını doldurup yaşı bekleyenlerin prim ödemelerinin isteğe bağlı olması, EYT’li çalıştıranlara desteğin devamı, çıraklara borçlanma hakkı ve mesleki faaliyet belgesi gibi konular yer aldı.

 

Sevindiren karar: Metroda ‘gittiğin kadar öde’ sistemi geri geliyor!

Konuyu… Kent içi ulaşımda Bursaray’ı tercih eden Selçuk Azar gündeme getirdi, biz de salı günü yayınladık.

Yazıda…

Ulaşım zammıyla metronun 20 lira olduğunu anımsatan Azar, bunun Kestel-Bursa Uludağ Üniversitesi arası için çok uygun,  ancak tek durak için çok pahalı olduğunu vurgulayıp gittiğin kadar öde sistemini öneriyordu.

Bunun üzerine…

Bir önceki dönem Burulaş Genel Müdürü olan Levent Fidansoy kendi dönemlerinde bu sistemin uygulandığını, ancak 2021’de kaldırıldığını söyledi.

Konuya…

Son noktayı Burulaş Genel Müdürü Fahrettin Beşli koydu:

“Burulaş olarak, eylül ayı başında devreye girecek şekilde ‘gittiğin kadar öde’ sistemi için hazırlık yapıyoruz.”

Rakamlar…

Kesinleşmese de, 1-5 istasyon arası yolculukta birinci kademe indirim, 6-10 istasyon arası yolculukta da ikinci kademe indirim uygulanacak.

 

Marmara Denizi’ni işbirliği birleştirdi

Yankı İçöz… Çalışma heyecanını ve titizliğini ilgiyle izlediğimiz başarılı bir genç gazeteciydi. Aynı titizliği siyasette de sürdürdü. Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. Genel Müdürü olarak da kolektif çalışmaya yatkın olduğunu gösteriyor.

Nitekim…

Çalışma anlayışını Marmara Denizi’nin karşı kıyısına taşıdı, İBB Kültür A.Ş. ile deneyim paylaşımı başlattı.

Böylece, Marmara Denizi işbirliğiyle birleşti.

 

Rekabet gerekli, ama aynı kentin üniversiteleri arasında diyalog da önemli

Rektörlerin… Seçimle belirlendiği yıllar, öğretim üyesi sayısı fazla olan Tıp Fakülteleri sonucu belirlerdi. bursa Uludağ Üniversitesi’nde de rektörlük seçimlerini yıllarca hep Tıp adayları kazandı.

Üniversite-kent ilişkilerinin kesildiği bir dönemin ardından BUÜ Rektörü olan Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz insancıl yaklaşımlarıyla bağı yeniden kurdu. Ekibinden gelen Prof. Dr. Ferudun Yılmaz da BUÜ Rektörü olarak çizgiyi sürdürüyor.

Nitekim…

Bursa Teknik Üniversitesi ile kurulan diyaloğun ardından, Cumhurbaşkanı kararıyla resmen atanan Mudanya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emin Karip’i ziyarete yardımcıları Prof. Dr. İrfan Kırıştıoğlu, Prof. Dr. Cafer Çiftçi, Prof. Dr. Zekeriya Arığ ve Genel Sekreter Mehmet Aydemir’le gitti.

Prof. Dr. Karip’le birlikte…

Mudanya Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Gıyasettin Bingöl ve Mütevelli Heyet Üyesi Ali Mollasalih de ağırladılar.

 

Mudanya’da Jüpiter-Mars yakınlaşması

Çarşamba akşamı… Mudanya, Güzelyalı, Altıntaş, Kurşunlu sahillerinden bakanlar denizin üzerinde sabit duran parlak bir ışık gördüler.

O gece…

Mudanya yamaçlarındaki evini gözlemevine çeviren Gökyüzü Fotoğrafçısı Uğur İkizler saat 05.15’te Jüpiter ve Mars’ın Gemlik Körfezi üzerindeki yakınlaşmasını fotoğraflayınca parlak ışığın sırrı da anlaşıldı.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X