Aşı haritasında… Bursa’nın hızının giderek arttığı görülüyor. Fakat Ankara, İstanbul ve İzmir’le aramız açılıyor, Antalya bizi yakalamak üzere.
Bu duruma…
İl Sağlık Müdürü Dr. Fevzi Yavuzyılmaz şöyle açıklık getirdi:
“İzmir bizden fazla, ama zaten Türkiye’nin üçüncü büyük ili. Bizden de 1.5 milyon fazla nüfusu var, daha yüksek olması normal. Ama hedef nüfus dediğimiz nüfusa bakarsak aynı oranlarda aşı yapıyoruz.”
Şunu vurguladı:
“Antalya nüfus olarak altımızdaki il. Fakat turizm ve otel çalışanları hedef nüfusları. Bir de mevsimlik tarım işçileri var.
Üzerine basa basa şunu söyledi:
“Rahatlıkla söyleyebilirim ki, tüm ekiplerimizle aşı faaliyetlerimiz devam ediyor. Sinovac ikinci doz, BioNTech bir ve ikinci doz aşı yapıyoruz.”
Şu bilgiyi verdi:
“Sinovac aşısı tüm kamu hastanelerimiz, özel hastanelerimiz ve Aile Sağlığı Merkezleri’nde, BioNTech ise 14 Devlet Hastanesi’nde yapılıyor.”
Hedef şu:
“BioNTech aşısı yapılan yerlerin sayısını arttırıp her noktada bu aşıyı yapabilecek hale geleceğiz. “
Ardından…
Haziran ayında 30 milyon BioNTech bağlantısı olduğunu, bunun da ülke genelinde günde 1 milyon aşı anlamına geldiğinin altını çizip “Bizim de vatandaşlarımızdan beklentimiz var” dedi ve şu çağrıyı yaptı:
“Aşı hakkı doğan herkesin, hangi aşı olduğuna takılmadan bir an önce aşısını yaptırıp bağışıklığını belli seviyeye taşımasını istiyoruz.”
Devam etti:
“Teşhis ve tedavi imkanları, hastane ve yoğun bakım yatak sayıları çok iyi durumda. Bunun yanında istediğimiz, hasta olmamayı sağlamak. Bunun da bir yolu tedbir, bir yolu aşı. Daha güçlü silahımız yok.”
Özellikle…
Bir an önce aşı olup koruyuculuğu sağlamak için aşı hakkı gelenlerin mutlaka aşı olması gerektiğini kaydeden İl Sağlık Müdürü Dr. Fevzi Yavuzyılmaz, marka tartışması yapılmamasını istedi.
Çağrısı şu:
“Bulabildiğiniz ilk aşı, en iyi aşı!”
İl Sağlık Müdürü teşekkür ediyor
İl Sağlık Müdürü Dr. Fevzi Yavuzyılmaz’ın bir mesajı da şu:
“Valimiz başta, Büyükşehir Belediyemiz, ilçe kaymakam ve belediyelerimiz, kamu kurum ve kuruluşları, Emniyet, Jandarma, sivil toplum kuruluşları, işadamları ve Bursalı hemşerilerimize ayrı ayrı teşekkür ediyorum.”
Ardından…
“1.5 yıldır insanüstü gayretle çalışan sağlık çalışanlarının hakkını teslim etmek lazım” deyip ekledi:
“Bu kadar önemli mücadeleyi ancak böyle omuz omuza kazanabilirdik.”
Osmanlı’nın ‘yıkılmadık, ayaktayız’ eseri: Yeşil Türbe 600 yaşında
Dışarıdan gelen herkes Ulucami ile anıt eser olan Yeşil Türbe’yi mutlaka görmek istiyor. Yeşil Türbeyi farklı kılan da iki özellik var.
Birincisi…
Yıldırım Bayezid’in Ankara Savaşı’nda Timur’a yenilmesiyle Fetret Devri yaşayan Osmanlı’yı bir araya getiren Sultan Çelebi Mehmed’in yaptırdığı Yeşil Türbe, kötü dönem sonrası Osmanlı’nın “yıkılmadık, ayaktayız” mesajı oldu.
İkincisi…
Bursa fethedilirken, Türk usta olmadığı için Balabanbey Kalesi’nin duvarları Rum ustalara yaptırılmıştı. Yeşil Türbe’yi Türk mimar ve ustalar ortaya çıkardı.
İşte…
Böylesine özellikleri olan Yeşil Türbe’nin yapılışının bugün 600. yıldönümü.
Aynı zamanda…
Osmanlı İmparatorluğu’nun beşinci padişahı Çelebi Mehmed’in vefatının 600. yılı.
Kent Kültürü Derneği, 23 Haziran’daki Ahmet Hamdi Tanpınar gecesinde yıldönümlerini anacak.
Rektör Hoca’nın önerisi: Can Osmancık
Pazar günü… “İşte Panorama’nın en yeni rehberi: Bu sevimlinin adını siz koyun!” başlığıyla Panorama 1326 Fetih Müzesi için hazırlanan çizgi kahramana ad arandığını duyurduk.
Müze’nin sosyal medya hesaplarına yapılacak yorumla önerileri bekleyen Osmangazi Belediyesi’ne, Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir’den sürpriz ad önerisi geldi:
“Sevimli rehberin adı Can Osmancık olsun.”
Öğrencinin Hoca ziyaretinden Üniversite-Türkşeker işbirliği doğdu
Çocukluğu ve gençliği Gürsu’nun Yenidoğan Mahallesi’nde geçti. Üniversite yıllarında da de Bursa’daydı. Yıldırım Belediye Başkan Yardımcısı olarak görev yaptı, Enerji Bakanlığı’na gitti. 2019 yerel seçiminde de AK Parti’den Yıldırım için aday adayı oldu.
Mücahit Alkan bürokrat olarak gittiği Ankara’da, ülkenin en önemli tarımsal kurumlarından Türkşeker Genel Müdürü olarak görev yapıyor, ama Bursa’yı hiç ihmal etmedi.
Nitekim…
Geçen yıl sözleşme fazlası üretim nedeniyle sıkıntıya düşen Karacabeyli domates üreticilerinin imdadına yetişti ve Türkşeker olarak piyasaya girip alım yaptı.
Alkan dün de, Bursa Uludağ Üniversitesi’ndeki öğrencilik yıllarında Hocası olan BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz’u ziyaret etti.
O ziyaretten de…
BUÜ Ziraat Fakültesi ile Türkşeker arasında işbirliği doğdu.
İnsanlar için felaket, leylekler için ziyafet oldu
Cuma günü Karacabey’in Yeşildere, Dağkadı, Tophisar köylerinde aşırı yağış nedeniyle 8 bin 500 dekar sebze ekili tarım alanının su altında kalması insanlar için tam bir felaket oldu.
Ancak…
Yapılan çalışmalarla tarlalardan sular çekilirken, araziler bir anda leylekler için ziyafet sofrasına dönüştü.
Karacabeyli olan Kuş ve Doğa Fotoğrafçısı Alper Tüydeş de leyleklerin ziyafetini böyle görüntüledi.