Fotoğrafta… AK Parti Bursa Milletvekili Refik Özen ve İl Milli Eğitim Müdürü Sabahattin Dülger var. Yanlarında da Bursa Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Nilüfer Karakoç bulunuyor.
Masada serili duran ve üzerinde Türk-İslam motifleri olan örtüye odaklanmışlar. Hatta bir öğretmen de bilgi veriyor.
İşte…
Bu fotoğrafı görünce Bursa Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Nilüfer Karakoç’u aradık. Biliyoruz ki, yaptıkları işleri kendiliğinden anlatmaz.
Gerçi…
Birkaç kez okula gideceğimizin sözünü verip tutamadık, ama çok özel ve çok farklı işler yaptıklarını biliyoruz.
Nitekim…
Masadaki örtüyü tevazu içinde ve kelimeleri seçerek anlattı:
“Osman Gazi’nin türbesindeki sanduka örtülerini değiştiriyoruz. Bu da yeni örtülecek örtü.”
Şunu vurguladı:
“Mevcut örtü 180 yıldır sandukada örtülü. Bizim yaptığımız örtünün de en az 200, hatta 250 yıl orada kalacağını düşünüyoruz.”
Sonra da…
Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Gazi’nin türbesindeki sandukasına örtülecek örtünün nasıl hazırlandığını anlattı:
“Önce orijinalinin aynısı olması için mevcut örtüdeki nakış işlemeleri çözdük. Bu çalışma 1 yıl sürdü. Sonra ustalarını yetiştirdik. Örtünün üzerindeki hat yazılarını Hüseyin Kutlu hocamız çizip gönderdi.”
İşin gizemi şu:
“Onun çizim yaptığı hatları özel kağıtlara aktarıp üst üste koyduk ve hayvan kemiğiyle yapıştırdık. O özel kağıtlar hayvan kemiğiyle yapıştırılıp kurutulunca deri gibi sert bir malzeme ortaya çıkıyor. Bu işlemlerde teknoloji ya da suni yapıştırıcı hiç yok. Tamamen doğal yöntemler.”
Devam etti:
“Tezgahta o parçaları tek tek oyduk. Özel kadife kumaşa, Maraş işi yöntemle hatları gümüş sim olarak işliyoruz.”
Ararken…
Ortada farklı çalışma olduğunu hissetmiştik. Bursa Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Nilüfer Karakoç’u dinlerken, gerçekten geçmişten geleceğe bir çalışmayı öğrendik.
Doğal olarak da gururlandık.
4 padişahın türbe örtülerini de yaptılar
Osman Gazi’nin türbesinde sandukaya örtülecek örtüyü hazırlayan Bursa Olgunlaşma Enstitüsü bu çalışmayı ilk kez yapmıyor.
Öncekileri de Müdür Nilüfer Karakoç’tan öğrendik:
“Orhan Gazi, Yıldırım Bayezid ve 1. Murad türbeleriyle 1. Murad’ın Kosova’daki türbesinin örtüsünü yaptık.”
Şunu da ekledi:
“İstanbul’daki Sultan Ahmet türbesi örtüsü bizim. Şimdi Cumhurbaşkanlığı ile bir projede çalışıyoruz.”
Hedef 2023… Memleket Hastanesi proje ihalesi için sözleşme imzalandı
Şu günlerde… Depremsellik nedeniyle boşaltılıp Şehir Hastanesi’ne taşınan Bursa Devlet Hastanesi tarihi binasının açılışındaki ilk adı Memleket Hastanesi olarak yeniden hizmete girebilmesi için atılan önemli adımlar var.
Örneğin…
Kritik aşamalardan biri olan proje ihalesi yapıldı. Ankara firması Promim Mimarlık’la sözleşme de imzalandı.
Şimdi…
Projenin hazırlanması için firmanın önünde 200 günlük süre var. Bu süre işlemeye başladı.
Gerçi…
Süre biraz uzun gibi görünse de edindiğimiz bilgilere göre, projenin hazırlanacağı 200 günlük süre içinde, Koruma Kurulu’ndan alınacak görüş ve onay da var.
Sonrasında…
300 yataklı Bursa Memleket Hastanesi inşaat ihalesinin yılın sonuna doğru yapılması ve genel hastane kategorisinde de 2023’te Ali Osman Sönmez Devlet Hastanesi’yle aynı süreçte açılması bekleniyor.
Aşı gönüllüsü Vali Canbolat ikinci dozu da oldu
Önce… Aşı gönüllüsü oldu ve Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde 18 Aralık’ta ilk doz vuruldu.
Bursa Valisi Yakup Canbolat’ın gönüllü olduğu ilk doz aşının ardından “Herkese, aşı olmalarını tavsiye ediyorum” sözlerini bu sütunlardan duyurduk.
Gerçi…
Yapılan uygulamanın aşı mı, yoksa plasebo mu olduğunu kimse bilmiyor, ama Vali Canbolat dün yeniden Tıp Fakültesi’ne gidip ikinci doz aşıyı oldu.
Muradiye’de büyüdü, Anadolu Lisesi’nde okudu, üniversitede yurtta kaldı
Önce… Dedesi İsmet Dalgın’ı tanıdık. Mezun olduğumuz Hamzabey İlkokulu müdürüydü.
Sonra 1984 yerel seçiminde 35 kişilik Bursa Belediye Meclisi için ANAP aday listesinin 28. sırasındaydı. O seçim SODEP 7 meclis üyesi çıkardı, kalanı ANAP aldı ve son sıradan girdiği Belediye Meclisi’nde 5 yıl ANAP Grup Sözcülüğü yaptı.
Şimdi…
Torun Burak Dalgın siyasetin kazandığı genç olarak umut veriyor.
Sosyal medyayı da aktif kullanan DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Burak Dalgın paylaşımında birinde, Boğaziçi Üniversitesi yıllarını anlatırken Bursa’dan da söz ediyor:
“25 yıl önce bir memur ailesinin Bursa Muradiye semtinde büyümüş çocuğu olarak, Boğaziçi Üniversitesi Kampüsü’ne adım attım. Devlet okulu olan Bursa Anadolu Lisesi’nden geliyordum. Çok cüzi rakamlarla yurdunda kaldım, yemek yedim, harç ödedim.”
Kılıç-Kalkancı damadın nikahı böyle olur
Baştan söyleyelim… Nikah, yasaklar başlamadan, kasım ayı başında oldu.
Master’s Kılıç Kalkan Derneği’nden Murat Temel’in nikahında arkadaşları imzalar atılınca ellerinde kılıç-kalkanlarla nikah masasının önüne geldiler.
Üzerlerinde günlük giysileri vardı. Pozisyon aldıklarında damat Murat Temel yerinden fırladı, ceketi atıp kılıç-kalkanı kaptı ve gösteriye katıldı.
Böyle olur kılıç-kalkancının nikahı.