Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

Bu öneri yabana atılacak gibi değil: Tarihi kenti üniversite canlandırır!

Köşe Yazısını Dinle

Tarihi… 8 bin 500 yıl öncesine giden, Osmanlı’nın ilk başkenti Bursa’nın kent merkezi için yoğunluk yakınmaları varken, terkedilmiş şehir gibi oldu.

Nitekim…

Trafik sıkışıklığına çözüm aranan Atatürk ve Altıparmak caddeleri artık en tenha yollar.

Biz de…

“Tarihi kent merkezini eski cazibesine nasıl kavuşturacaksınız?” sorusunu Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın’a, konuk olduğu Bursa Gazeteciler Cemiyeti’nin Başkanlarla Yüz Yüze programında yönelttik.

Verdiği cevabı…

“Kentin üstündeki tozu alıp, İpek Yolu Aksı’yla da cazibe merkezi yapacak” başlığıyla 16 Ekim Çarşamba günü yayınladık.

Gördük ki…

Bu soru, Bursa için dertlenen özelliğini bildiğimiz, ulaşımdan kentleşmeye sorunlara kafa yorup çözüm üreten Feridun Tetik’i de heyecanlandırdı.

Önce şu iki noktayı anımsattı:

Bir…

“Çocukluğumda Kütahya ve Eskişehir’den insanlar Bursa’ya kaplıcalara ve gezmeye gelirdi. Kaplıca kenti Bursa kendini yenileyemediği için termal turizmde liderliği Afyon’a kaptırdı.”

İki…

“Uludağ Üniversitesi kampusunu Görükle’ye taşıyınca öğrencilerle diyalog kuramadı. Halbuki  Eskişehir üniversiteleri öğrenci-kent ilişkisini doğru kurduğu ve ‘Porsuk Çayı Temiz aksın’ söylemini eyleme dönüştürdüğü için günümüzde Bursalılar Eskişehir’i gezmeye  gidiyorlar.”

Ardından…

Bursa 2050 Çevre Düzeni Planı şekillenirken öneride bulundu.:

“Nilüfer’de Bursa Uludağ Üniversitesi, Yıldırım’da Bursa Teknik Üniversitesi, Mudanya’da Mudanya Üniversitesi var. Bursa’nın merkezi ve Osmanlı’nın  kurulduğu Osmangazi’de üniversite  yok. Osmangazi’deki tarihi mekanlara Osmangazi Şehir Üniversitesi yakışır. Osmangazi’nin çehresini de değiştirir.”

Yer de önerdi:

“Eski Akademi binası Osmangazi Şehir Üniversitesi olabilir. Osmangazi Kaymakamlığı da müdürlüklerle  beraber Fevzi Çakmak Caddesi’nde eski Emniyet Müdürlüğü arsasına yapılacak binaya taşınabilir”

 

Fakülteler için sembol binalar

Açıkçası… Bursa için kafa yoran Feridun Tetik’in “Osmangazi Şehir Üniversitesi” önerisini destekliyoruz. Fakülteleri ve yurtlarıyla kent merkezini canlandırır.

Tetik de…

Önerisini fakülteler için uygun binaları anımsatarak geliştirdi:

“Muradiye’de Faruk Saraç’ın kullandığı tarihi binalar Mimarlık, İpekiş fabrikası Mühendislik, Arçelik’ten önce çamaşır makinası üreten Tolon Fabrikası Sanayi  Müzesi olabilir.”

 

Siyasetin şampiyonlar ligi kadrosu gibi: Bu düğün herkesi buluşturdu

Biri… Bursa’nın siyasetçisi olarak Türkiye’nin tanıdığı, her göreve çok çalışarak gelen, Faruk Çelik. Diğeri, geçen dönem AK Parti Bursa Milletvekili olarak Bursa’nın her sorununun takipçisi olan, Dr. Mustafa Esgin.

İkisi de çok seviliyor.

Esgin’in kızı Berra ile Çelik’in oğlu Safa Yaşar’ın düğünleri siyasetin şampiyonlar ligi görüntüsü verdi.

Bursa İl Müftüsü Yavuz Selim Karabayır’ın kıydığı nikahta TBMM eski Başkanı İsmet Yılmaz, AK Parti Genel Başkanvekili Efkan Ala, Devlet eski Bakanı Cavit Çağlar, Son Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Milli Savunma eski Bakanı Hulusi Akar, Tarım eski Bakanı Lütfullah Kayalar, geçen dönem Sağlık Bakan Yardımcısı olan Halil Eldemir, AK Parti İl Başkanı Davut Gürkan, CHP İl Başkanı Nihat Yeşiltaş ile milletvekilleri vardı.

Yine…

Bursa Valisi Erol Ayyıldız, Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, Anayasa Mahkemesi eski Başkanı Haşim Kılıç, TESK Başkanı Bendevi Palandöken, BTSO Başkanı İbrahim Burkay katılanlar arasındaydı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ve ilçe belediye başkanlarıyla siyaset, iş ve esnaf dünyası salondaydı.

 

Eski dostların düğün sohbeti

Düğünde… Cavit Çağlar ve eşi Nursel Çağlar çok eski dostları Milli Savunma eski Bakanı Hulusi Akar ve AK Parti Genel Başkanvekili Efkan Ala ile aynı masada oturdu.

Eski dostların sohbeti gece Mövenpick Otel’de sürdü, Sabah da kahvaltıda buluştular.

 

Bursa turizmi için kritik karar: Şehirlerarası turist potansiyeli artacak

Kabul etmek gerekir ki… Bursa özelliklerine karşın turizm kimliği gelişmemiş bir kent.

Karar verip tercih yapamadığı için de, somut adım atamıyor.

İşte…

Pek çok kanaldan yürütülen çalışmaları koordine edip projeye dönüştürmek için şu sıralar Bursa Turizm Platformu devreye girdi.

Platformun…

Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, aynı zamanda Bursa Kültür Turizm ve Tanıtma Birliği Başkanı olan Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, TÜRSAB Güney Marmara Başkanı Murat Saraçoğlu’nun da katıldıkları Zindankapı’daki toplantıda Bursa’yı turizmde öncü konuma taşımak için önemli kararlar alındı.

İznik turizmi için çalışmalarından tanıdığımız Arzu Özenen Kutucu’nun sunum yaptığı toplantıda, Sürdürülebilir Turizm Koordinasyon Merkezi’nin kurulmasıyla şehirlerarası turist potansiyelini arttırması için üretilecek projeler konuşuldu.

 

Bursalı turizmci dünya kongresi açılışında konuştu

Bir yanda… Kentin turizm kimliği için kararsızlık süreçlerini aşabilecek projeler üzerinde çalışılıyor, ama Bursa’nın yetiştirdiği çok önemli turizmciler var.

Örneğin…

TÜRSAB Genel Başkan Yardımcısı Hasan Eker, sektörel çalışmaları yanında turizme değer katan işler yapıyor.

Son olarak da…

Turizm profesyonellerinin çatısı altında toplandığı Skal Dünya Kongresi’nin açılışında Türkiye adına kürsüden konuştu.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X