Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

Ankara’dan güzel haber: Kesintiyi azaltma, yatırımlara da destek sözü

Hafta içinde… Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey sürpriz ziyaret yapıp Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’le görüştü.

Görüşmede…

Hazine geçmişi nedeniyle Maliye bürokrasisinde geniş çevreye sahip Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Doç. Dr. Ergül Halisçelik de vardı.

Bursa olarak…

Bakan Şimşek’in yanı sıra Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Zekeriya Kaya ve Muhasebat Genel Müdürlüğü, Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü, Finansal Piyasalar ve Kambiyo Genel Müdürlüğü, Kamu Sermayeli Kuruluş ve İşletmeler Genel Müdürlüğü yöneticileriyle de bir araya geldiler.

Ayrıca…

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı, Sektörler ve Kamu Yatırımları Genel Müdürlüğü ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yetkilileriyle görüşüldü.

İller Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Büyük, Genel Müdür Recep Türk’le de Bursa’nın projeleri değerlendirildi.

İşte…

Böylesine yoğun Ankara dönüşü, Genel Sekreter Doç. Dr. Halisçelik’i arayıp görüşmelerin içeriğini sorduk.

Önce…

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve yöneticileriyle görüşmenin ana konusu Büyükşehir gelirlerinden borç kesintisi konusuyla ilgili bilgi verdi:

Sayın Bakan’a ve yöneticilere, yüzde 50 kesintinin aşırı olduğunu anlattık. Normali yüzde 10 kesintidir, ama yüzde 50 uygulandı.”

Şunun altını çizdi:

Kaldı ki, söz konusu borç bu döneme ait değil, geçmiş dönemden kalan 517 milyon liralık borç. Aşırı oranda kesinti olunca Bursa’daki yatırımlar ve 450 milyon liralık taahhüdü yerine getiremedik.”

Ardından…

517 milyon liralık kesintinin çarpanı maalesef 1.5 milyar lira olarak yansıyor” dedi ve gelişmeyi açıkladı:

Sayın Bakan çok ilgilendi ve yüzde 50 olarak gerçekleştirilen kesintinin normalleştirilmesi ve yapılandırma için inceleme talimatı verdi.”

Şunu da ekledi:

Mali durumumuzu düzeltmeye başladık. Sayın Bakan da Başkanımızın taahhütleri ve yatırım programlarıyla ilgili de destek sözü verdi.”

 

Bursa projelerine Avrupa’dan kaynak

Ankara’da… Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’le yoğun ziyaret trafiğinin ardından İstanbul’a geçen Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Doç. Dr. Ergül Halisçelik kısa adıyla EBRD olarak bilinen Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nı ziyaret etti.

Geçmişte…

Hazine’den arkadaşı olan EBRD Türkiye Başkan Yardımcısı Mehmet Üvez’le görüşüp Türkiye Başkanlığı görevine yeni başlayan Elisabetta Falcetti’yle tanıştı.

Temaslarıyla ilgili de şunu söyledi:

Yeni Başkan’ı Bursa’ya davet ettim. Projelerimize destek verecekler.”

 

Bozbey’in vaadi: Çalı-Terminal raylı sistemi 2024 programına önerildi

Bozbey’in… Ankara programında Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı ziyareti de vardı.

Görüşmeye katılan…

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Doç. Dr. Ergül Halisçelik sorumuz üzerine önce, “Programa alınan Emek-Şehir Hastanesi ve Üniversite-Görükle metroları yapımıyla 68 vagon alımını Ulaştırma Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü üstlenmişti” bilgisini verdi.

Ardından…

Bu hatlarda devam eden çalışmalarla ilgili bilgi alışverişinde bulunduk” dedi ve olumlu geçen görüşmeyle ilgili şunu açıkladı:

Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Mustafa Bozbey’in seçim dönemi vaadettiği raylı sistem ve tramvay hatları var. Bunlar arasında yer alan Çalı-Terminal hattının yatırım programına alınmasını önereceğiz.”

 

Raylı sisteme kuzey-güney uzatmaları da gündemde

Görüşmemizde… Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Doç. Dr. Ergül Halisçelik şu bilgiyi de verdi:

Başkanımız Sayın Mustafa Bozbey’le yaptığımız görüşmelerde, raylı sisteme kuzey-güney uzatmaları öncelikli olmak üzere projelerimizin programa alınmasını da teklif ettik. Projelerin finansmanı da masada görüşüldü.”

 

Halisçelik’ten Maliye Bakanlığı’na öneri: Belediye Uzlaşı Komisyonu

Gündemde… Belediyelerin vergi ve prim borçları var. Yüksek oranlı kesintilerle canı yanan belediyeler zor duruma düştüler.

İşte…

Hazine Müsteşarlığı’ndaki görevi nedeniyle deneyimi olan Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Doç. Dr. Ergül Halisçelik, belediye borçlarıyla ilgili Hazine ve Maliye Bakanı Memet Şimşek’le yöneticilere, 2005’te bizzat yürüttüğü çalışmayı anımsattı:

2005 yılında Bakanlık bünyesinde kurulan Belediye Uzlaşı Komisyonu incelemesiyle belediyelerin kamuya borçlarının yüzde 50’si silinirken kalanı 20 yıla yayılıp yapılandırılmıştı. 2021 bankacılık krizi sonrası da benzer çalışma yürütüldü.”

Önerisi şu:

Belediye Uzlaşı Komisyonu yine kurulsun, belediyelere mali kural getirilsin.”

Öneriye Bakan ve Muhasebat Genel Müdürü sıcak baktılar.

 

Bursa raporu verdi, Sağlık Bakanı geliyor

Perşembe günü… AK Parti İl Başkanı Davut Gürkan ve Bursa milletvekilleri Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu’nu ziyaret edip Ali Osman Sönmez Devlet Hastanesi’yle Memleket Hastanesi’nin bir an önce bitirilmeleri öncelikli gündemdi. Bursa için 40 Aile Sağlığı Merkezi de istediler.

Bunun üzerine…

Sağlık Bakanı Prof. Dr. Memişoğlu 25 Ekim Cuma günü yerinde inceleme yapmak üzere gelecek.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X