Bursa’da… Mustafa Bozbey’le başlayan Büyükşehir Belediyesi yeni döneminde kent beklentisi olarak öne çıkan konuların başında ulaşım geliyor.
Gözlemimiz şu:
Genel Sekreter Yardımcısı M. Tözün Bingöl’e bağlı birimlerden Ulaşım Daire Başkanlığı sorumluluğunun bilinciyle bilgiye ve çözüme dayalı titizlikle hazırlanmış çalışmalar yürütüyor.
Kentin…
Gelişim bölgelerinde yeni bulvarlar oluşturulurken, kentin doğusunda ve batısında ulaşım ve trafik sorunu yaşanan noktalarına çözüm getirecek adımlar atılıyor, raylı sistemler için yeni hatlar planlanıyor.
Elbette…
Kimsenin elinde sihirli değnek yok, yılların sorunları bir anda ortadan kalkmaz, ama atılan adımları umut verici buluyoruz.
Bir yandan…
Günlük sorunlara çözüm geliştirilirken, bir yandan kentin geleceği ile ilgili çalışmaların başladığını görüyoruz. Hafta içinde Bursa’nın yakın geleceğinde önemli olacak bir konuda, bilimsel temelli çok özel hazırlık başladı.
O çalışmayla…
Bursa Uludağ Üniversitesi’nin araştırma programı yürütücüsü olarak sorumluluk üstlendiği, TÜBİTAK 1004 Mükemmeliyet Merkezi Destek Programı kapsamında harekete geçildi.
İlk aşamada…
Kısa adı BATEG Platformu olan Elektrikli Taşıtlar İçin Batarya Teknolojileri Araştırma ve Geliştirme Platformu ile Büyükşehir Belediyesi arasında, Akıllı Şehircilik ve Elektrikli Araçlar temasıyla çalıştay yapılacak.
Çalıştayla…
Dünyada olduğu gibi Bursa’da da hızla artan elektrikli taşıtların önemli parçaları batarya, taşıtıcı sistem ve komponentler için üniversitelerle kamu kurumları arasında altyapı işbirliği oluşturulacak.
Sonuçta da, Yüksek Teknoloji Platformu ilk kez Bursa’da doğacak.
İlk toplantıya…
BUÜ akademisyenleri yanında Büyükşehir kadrosundan Ulaşım Daire Başkanlığı bünyesindeki Toplu Taşıma, Trafik, Akıllı Şehircilik, Ar-Ge, Çevre Kontrol, İtfaiye gibi teknik bürokratlar katıldı.
Balat’taki Faruk Baykal Caddesi’nde sıkıntı var
Kentin batısında… Balat’taki Faruk Baykal Caddesi açılalı 6 yıl oldu, ama bölgenin hızlı gelişim ve değişimiyle yetersiz kaldı.
Sorunları bölge sakini Habip Gürgenoğlu aktardı:
“Bölgenin en işlek yolu Faruk Baykal Caddesi dar kaldı. Çift yönlü trafik yanında işyeri önü parklanmaları trafiği aksatıyor. Bazı TIR’lar da park edince geçilemiyor. Işıklandırma yetersiz, MOBESE kamerası olmadığı için de güvensiz.”
En pahalı kent süsü Geçit’teki üstgeçit açıldı, trafik akmaya başladı
Geçit’te… Burasaray’ı son istasyonu Emek’ten Şehir Hastanesi’ne uzatacak metro hattı çalışmalarıyla çok özel sorunlar ortaya çıktı.
Örneğin…
Tünel çalışması uzayınca yol uzun süte kapalı kaldığı için esnaf battı.
Açıldıktan sonra da…
Bu kez 3’er şeritten 6 şeritte yayaların karşıya geçişleri sorun oldu. Yayalar için konan sinyalizasyon da, geçme mesafesi uzun olduğu için araçlara kırmızı ışık süresi uzun tutulmak zorunda kalınca bu defa araç yığılması yaşandı.
Oysa…
Geçit’te yayalar için müteahhidin 3 üstgeçit yapması gerekiyordu, ama birini yaptı, onu da asansör olmadığı için açmadı.
Bu durumu…
29 Mart Cumartesi günü “Dünyanın en pahalı kent süsü: Geçit’teki üstgeçit 2 yıldır bekliyor” başlığıyla duyurduk.
İşte…
En pahalı kent süsü olan o üstgeçit sonunda açıldı ve Geçit trafiği de akıcı hale geldi.
Hanlar Bölgesi otoparkı temmuzda açılacak
Geçen dönem… Bursa’ya kazandırılan Hanlar Bölgesi kentin tarih ve kültürünü ortaya çıkaran çok özel alan oldu.
Burada…
Araçlar için yapımına başlanan yer altı otoparkı çalışmalarında da sona gelindi.
İşte…
Temmuz ayından tamamlanıp açılması hedeflenen Hanlar Bölgesi Otoparkı’nı işletecek kurum olarak Burulaş Genel Müdürü Fahrettin Beşli ekibiyle birlikte inceledi ve eksikleri tespit edip uyarılar yaptı.
Bu kitapta İslam tarihinden bir sayfa var, ama anlatılanlar hep geçerli!
Sohbetinden… Keyif alıyor ve her defasında bir şeyler öğreniyoruz.
Mehmet Rıza Özacar…
İlahiyat, medya iletişimi, ekonomi, psikoloji gibi çok alanlı eğitiminde edindiği bilgi ve değerlendirmeleriyle 14 kitap kaleme aldı.
Son kitabı…
Yeniden Adalet’te, Hz. Ömer’in torunu, Emevileri’in 8. Halifesi Ömer Bin Abdülaziz’i anlatıyor.
Kitapta…
Haksızlığa boyun eğmemesi ve adalet anlayışı öne çıkan Ömer Bin Abdülaziz’i şöyle tanıttı:
“İlk icraatı, 10 kişilik istişare heyeti oluşturmaktı. Bu heyet, onun gözü ve kulağı oldu. Adaletten taviz vermedi, halife bile olsa haksızlığa boyun eğmedi.”
Yapılanları sıraladı:
“2,5 yıl içinde zekât verilecek fakir bulmak zorlaştı. Barış ve iç huzur sağlandı. Hazine adeta dolup taştı. Halkın zorla alınan malları iade edildi. Vergide adalet sağlandı ve her kesime eşit muamele yapıldı.”
Şunları da ekledi:
“Ehliyet ve liyakat esas alındı, ırk yerine yetenek önemsendi. Dalkavuklara yüz vermedi. Sarayı bırakıp halkın arasında yaşamayı tercih etti.”
Bursa’nın ilk kadın milletvekilinin ölüm yıldönümü
Biz de… Yakın tarih araştırmalarında farkını bildiğimiz Sosyolog Mutlu Çınar paylaşımında fark ettik.
Geçen hafta…
Bursa ve Türkiye’nin ilk çiftçi kadın milletvekili olarak 8 Şubat 1935’te İnegöl’den TBMM’ye seçilen Ayşe Şekibe İnsel’in vefatının 55. yıldönümüydü.
Kadın siyasetçilere milletvekilliği yolunu açan İnsel’i rahmetle anıyoruz.