Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

40 yıl önce Uludağ mahsur kalmıştı, Bursa’nın karla yeni sınavı başladı!

Köşe Yazısını Dinle

Anımsıyoruz da… Çocukluğumuzda kış demek, en az diz boyu kar demekti. Özellikle de okulların sömestr tatilleri çok karlı geçer, bazı yıllar tatil uzardı.

O yıllar…

Gece yarısından sonra büyüklerin Çakırhamam’dan aşağı ve Altıparmak’ta kızaklarla kaydıklarını anımsarız. Kızak bulamayanlar tahta merdiven ve çamaşır yıkanan tahta teknelerle kendilerini yokuştan aşağı bırakırlardı.

Bursa’da araç sayısı az olduğu için aşağıdan gelen araba tehlikesi de olmazdı.

Zaten…

Günlük yaşam bugünkü kadar hareketli olmadığı için geceleri yollarda pek araç görünmezdi. Hele karlı gecelerde insanlar araçlarını da çıkarmazlardı.

Son dönemde…

Kent içinde kar kalınlığının en fazla olduğu kış 1982’de yaşandı. Çarşılarda çatıların ve Setbaşı’ndaki Mahfel’in kardan çöktüğü 1982 Şubat’ında, gazeteci olarak kardan çöken bina fotoğrafı çekmeye yetişemediğimizi anımsıyoruz.

O yıl…

Sömestr tatili için Uludağ’a çıkanlar da mahsur kalmışlardı.

Kar ve kış tatili denince akla ilk Uludağ’ın geldiği; siyasetçisinden sanatçısına, sporcusundan bürokratına  İstanbul’un akın ettiği Uludağ Yolu kapanınca kentle ulaşım kesilmişti.

Geçenlerde…

TRT Arşivleri’nde yayınlanan görüntüler 40 yıl önce Uludağ’da yaşanan kar eziyetini yeniden anımsattı. Kar altındaki araçların ortaya çıkarılması için elde kürek kar temizlenmişti.

Tespit edilen araçların üstüne, çubuklar dikilmişti.

40 yıl önceki Uludağ’da kar esaretini ülkeye duyuran TRT Muhabiri Ender Asman’ın röportaj yaptıkları arasında Cavit Çağlar da vardı.

Bir çok işinsanı gibi sabah kente inip işinin başına geçen, akşamları Uludağ’a ailesinin yanına dönem Çağlar kar nedeniyle mahsur kalan Uludağ’ı röportajda anlatmıştı.

Bursa son şiddetli kışı da 2000’de yaşamıştı.

Bugünse…

Cuma akşamından beri yağan kar ve Meteoroloji Genel Müdürlüğü uyarıları, Bursa’nın yıllar sonra yeniden karla büyük mücadele vereceğini gösteriyor.

Aman dikkat.

Yollarda karla özverili mücadele var

Geçmişte… Kar yağdığında Ankara Yolu’ndaki Mezitler ve Yalova Yolu’nda Süpürgelik mevkii kapanırdı. Karayolları dün de Mezitler’in TIR trafiğine kapatıldığını açıkladı.

Geçmişte duble olmadığı yıllarda kapanan Karacabey Yolu dün de kapandı.

Bu kez…

Vali Yakup Canbolat’ın alarmıyla şehirlerarası yollarda Karayolları, kent içi ana arter ve ilçe yollarında Büyükşehir, mahalle içlerinde ilçe belediyeleri özveriyle çalışıyorlar.

Bugünün kent yaşamı kara alışık değil, etkilenme de fazla oluyor

Eskiden… Kent içinde en uzun ulaşım hattı Yeşil-Çekirge arası, her yer de yürüyüş mesafesi içindeydi.

Bugün…

Kestel’den Görükle’ye, hatta Kayapa-Hasanağa’ya uzanan ulaşım hattı var. Artık Mudanya ve Gemlik de kentin günlük ulaşımı içinde yer alıyor.

Yollar uzadı, araç sayısı inanılmaz arttı, nüfus fazlalaştı. Günlük yaşam da, ulaşım alışkanlıkları da değişti.

Fakat…

Bursa gerek iklim değişikliğinden, gerek kent hareketliliğinden karlı yaşamı unuttu. Alışık olunmadığı için de kardan çok fazla etkileniyor.

Gerçi…

Kar tablo gibi güzellikler sergiliyor, ama günlük yaşam da aksıyor.

Nitekim…

Kevser Öztürk’ün fotoğrafına bakarken aynı şeyi düşündük. Karda, bugünün en hareketli yollarından Mudanya Yolu bile boş kalabiliyor.

Yine de…

Sürücülerin kar deneyimi olmadığı için araçlarını çıkarmamaları en doğrusu.

Kardan yolda kalanlara Orman ekipleri yetişti

Tıpkı şarkıdaki gibi… Her yerde kar var. Bir yandan yollarda karla mücadele büyük özveriyle sürerken, kırsalda da her yere ulaşmak için çalışmalar aralıksız sürüyor.

Nitekim…

Ormanlık bölgelerde harekete geçen Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri de Mustafakemalpaşa’daki orman köylerinin yollarını açarken, Çiviliçam’da yolda mahsur kalan vatandaşların da imdadına yetişti.

Cumhur İttifakı’na destek için Duruş Platformu’nda toplandılar

Siyasette… Son dönemde sert polemikler ve gerginlikler yaşanıyor.

Böyle bir süreçte…

Cumhur İttifakı ve partilerine destek olmak amacıyla Duruş Platformu adı altında yeni bir yapı oluştu.

Platformun amacı da şöyle açıklandı:

“Devlet organlarımızın, Cumhur İttifakı siyasi partilerimizin ve Cumhurbaşkanımızın omuzlarına yüklendikleri yüke omuz vermek, kim diye sorulduğunda sağa sola bakmadan biz varız demek…”

Desteğini sivil toplum yapılanmasıyla verecek Duruş Platformu şu isimlerden oluşuyor:

 Necdet Gürcüoğlu, Ali İhsan Biber, Ahmet Okumuş, Hikmet Sevim, İlhan Kasap, Necmi Ağralı, İdris Ak, Selami Bayram, Ümit Topaloğlu, Halil Özbek, Sertaç Gür, A. Rezzak Sevim, Ali Yalman, Burhan Özdemir, Ertuğrul Cihan, Arman Halil Zalimoğlu, Hazım Güven, Murat Girgin, Selim Ayhan, Sinan Aktaş, Vedat Karabulut, Mustafa Koçak, Teoman Ertan, Gümüştaş Barış Özdemir.

Siyasetin kaybı: Necati Polat vefat etti

Onu… “Sessiz, ama ilişkileriyle etkili ismi” olarak tanımlamak daha doğru olacak.

AK Parti’de Cemalettin Torun döneminde önce İl Başkan Yardımcısı, sonra İl Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapan Necati Polat öne çıkmayı sevmezdi, ama siyasi proje üreterek etkili olurdu.

Bir süredir görmediğimiz Polat’ın vefatını öğrenince üzüldük. Allah rahmet eylesin.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X