‘Yatırımları kolaylaştırmak için her şeyi yapacağız’

Başbakan Davutoğlu, “Biz güçlü Hükümetimizle güçlü siyasi irademizle yatırımları kolaylaştırmak için her şeyi yapacağız” dedi.

‘Yatırımları kolaylaştırmak için her şeyi yapacağız’

Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Biz, her zaman yatırımcılara açığız. Eğer yatırımcılar herhangi bir engelle karşılaşırlarsa yatırım yapma yolunda, Hükümetim ve ben kişisel olarak, gelsinler biz, bu konuda onlara her türlü yardımı sağlayacağız. Önünüze herhangi bir engel çıkarsa, küçük de olsa, bize haber verin. Biz de güçlü Hükümetimizle güçlü siyasi irademizle yatırımları kolaylaştırmak için her şeyi yapacağız” dedi.

Davutoğlu, Seehof Hotel’deki “Borsa İstanbul: Yatırımcılar için Neden Türkiye? Neden Borsa İstanbul” başlıklı toplantının kapanış konuşmasını yaptı. 

“Neden Türkiye’ye yatırım yapmak lazım” sorusunun cevabının biraz uzun olduğunu belirten Davutoğlu, konuşmasında, İstanbul ve Türkiye’nin doğru bir yer olduğunu açıklayacağını, konuyla ilgili parametreler ve coğrafi lokasyondan bahsedeceğini dile getirdi.

“Ekonomi yükselirse şehirler de yükselir”

Davutoğlu, hem modernitede hem küresel çağda hem de geleneksel tarihte, coğrafyanın her zaman önemli olduğunu ifade ederek, “Ulaşım, telekomünikasyon ve diğer birçok hedef için çok önemli. Nerede olduğunuz aslında çok önemli bir parametredir. Sizi yatırım için cazip bir hale getirir. İstanbul ve Türkiye, yüzyıllardır bölgenin, İpekyolu’nun merkezi halindeydi. Zaman içerisinde sanayi devriminde de Türkiye’nin aslında çok önemli bir yer aldığını görüyoruz. Ürünlerin piyasasının burada olduğunu görüyoruz. Tarihte bir kanun, bir kural var. Ekonomi yükselirse şehirler de yükselir, şehirler yükselirse ülkeler yükselir. Şehirlerin ve ülkelerin kaderi aynıdır. Bir ülkenin önemi azalırsa şehirler de daha az dinamik olur, daha az canlı olur” değerlendirmesinde bulundu.

“Peki neden şimdi İstanbul cazip bir şehir olarak yükseliyor, uluslararası faaliyetler için cazip bir yer haline geliyor” diye soran Davutoğlu, bunun sebebinin Türkiye’nin hem bölgesel hem uluslararası konularda liderlik görevi üstlenmesi olduğunu anlattı. 

Davutoğlu, İstanbul ve Türkiye’nin, coğrafi konumunun çok stratejikliğine işaret ederek, şöyle konuştu:

“Bir örnek vereyim. Yatırımınız için İstanbul’da bir merkeziniz olursa sadece Türkiye için değil aynı zamanda bölgeler için 4 saat içerisinde 60 kadar ülkeye ulaşabilirsiniz. Bir başka şehir merkezinde olursanız, Afro-Avrasya’nın uzağında olursanız bu mümkün değildir. Biz işte bu yüzden de havayolu, demiryolu stratejimizi ve aynı zamanda enerji boru hatlarımızı değiştiriyoruz. Çünkü bizim böyle bir coğrafya avantajımız var. Şimdi İstanbul’da dünyanın en büyük havalimanı inşa ediliyor. Çünkü İstanbul birçok bölgeyi ve kıtayı birbirine bağlamak için en önemli yerlerden bir noktadır.”

“İstanbul, birçok imparatorluğun başkentliğini yaptı”

“Tüm dünya tek bir ülke olsa başkenti neresi olur” diye sorulan Napolyon’un “İstanbul” cevabını verdiğini anlatan Davutoğlu, İstanbul’un birden fazla imparatorluğun başkentliğini yaptığını hatırlattı.

Davutoğlu, İstanbul’dan istenilen hızla birçok bölgeye ulaşılabildiğini, fiber optik bağların kurulabildiğini ve bunun dışında birçok daha avantajın bulunduğunu aktardı.

“Türkiye’de siyasi ve istikrar ve düzen var”

Bu coğrafi konumda, istikrar sağlandığı taktirde bu şehir ve ülkenin, yatırımın temelini oluşturabileceğine dikkat çeken Davutoğlu, şöyle konuştu:

“Türkiye’de siyasi istikrar ve düzen var. Benim altını çizmek istediğim ikinci husus da bu. Hukuki ve siyasi çerçeve. Coğrafi konum dolayısıyla birçok avantajınız olabilir. Fakat siyasi sisteminiz içerisinde istikrar yoksa o stratejik konum sizin için bir baş ağrısı haline gelecektir, birçok kriz çıkacaktır. Fakat Türkiye’de şu an duruma bakalım. Türkiye’de iyi tanımlanmış hukuki bir çerçeve var. Bu çerçeve birçok yatırımı çekiyor. Geçtiğimiz 12 yıl içerisinde mevzuatımızı yatırıma daha erişilebilir hale getirdik. Aynı zamanda yatırımla ilgili daha serbest, daha adil düzenlemelerimiz var. Bu geçtiğimiz dönem içerisinde 14 milyon dış yatırım çekmiş olduk. Geçtiğimiz dönemlerin 10 katına yükselmiş oldu bu miktar. Bu aslında siyasi irade, hukukun üstünlüğü, şeffaflık ve iyi tanımlanmış kurumsal bir çerçevenin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.”

“İlk 10 finansal merkezlerden biri”

Davutoğlu, Borsa İstanbul’un bunun güzel bir örneği olduğuna işaret ederek, “Eskiden Borsa İstanbul dünyada önemli bir borsa değildi. Fakat son 3 yıla baktığımızda Borsa İstanbul küresel, finansal merkezler endeksinde 30 kadar sıra atlayarak, yukarı çıktı. Bu konuda Sayın Turhan ve tüm uzmanlara, Borsa İstanbul profesyonellerine bir talimatım var: Dünyada ilk 10 finansal merkezlerden biri haline gelmesini istiyorum. Çünkü bununla ilgili bütün altyapıyı hazırladık. Üçüncü boyuta geçelim. Bu da profesyonel iş gücüdür. Siyasi istikrarınız olsun, bizim ülkemizde olduğu gibi, coğrafi avantajınız olsun fakat buna ek olarak profesyonel iş gücünüz olmazsa yatırımcılar o şehri veya o ülkeyi seçmezler” ifadelerini kullandı.

“Türkler, piyasayı daha dinamik hale getirmeye başladı”

Hükümetin stratejik hedeflerinden birinin, araştırma, geliştirme çalışmaları ve eğitim reformlarıyla, ekonomide değişiklik yapmak olduğunu belirten Davutoğlu, böylece yeni nesillerin, profesyonel liderler haline geleceğini, küresel piyasada çalışabileceğini söyledi.

Dünya ekonomisinin elit, seçkin kısmına bakıldığında, Türkiye’nin varlığının arttığının görüldüğünü ifade eden Davutoğlu, Davos ve Londra’da uluslararası şirketlerin CEO’larıyla bir araya geldiğinde, bir Türk uzmanın kendisine eşlik ettiğini, bunun, Türklerin, piyasayı daha dinamik hale getirmeye başladığını gösterdiğini kaydetti.

Bir ülkede, dinamik ekonomik bir çerçeve yoksa diğer piyasalarda başarılı olunamayacağına işaret eden Davutoğlu, iş gücü, gerekli hukuki düzenleme ve önemli coğrafi konuma sahip ülkelerin, ekonomilerinin yükselişte olmaması durumunda, yatırımları çekemeyeceğini söyledi.

Dinamik piyasalar olmadan, uzun vadede sürdürülebilir yatırımların mümkün olamayacağını dile getiren Davutoğlu, Türkiye’nin 77 milyonluk dinamik bir nüfusunun bulunduğunu, bunun her türlü yatırımcı için yeterli olduğunu ifade etti.

“Yatırımcıların daha aktif olmasını umuyorum”

Türkiye’ye yatırım yapanların, çevre bölgelere de yatırım yapmış olacağını belirten Davutoğlu, şöyle konuştu:

“Türkiye yükselişte olan, gelişen bir ekonomiye sahip. Çok dinamik bir ekonomi piyasası, profesyonel iş gücü var. Aslında dünyanın birçok faaliyeti için en önemli merkez. Türkiye ve İstanbul yatırım yapmak için doğru yer. Önemli olan biz bunu nasıl açıklayacağız? Bütün bu avantajları doğru bir şekilde yatırımcılara nasıl ifade edebiliriz? Aslında Borsa İstanbul’un bu tarz etkinlikler düzenlemesi, Türkiye’yi yabancı yatırımlar için daha bilinir hale getiriyor. Biz her zaman yatırımcılara açığız. Eğer yatırımcılar herhangi bir engelle karşılaşırlarsa yatırım yapma yolunda, hükümetim ve ben, gelsinler, biz bu konuda her türlü yardımı sağlayacağız. Önünüze herhangi bir engel çıkarsa, küçük de olsa, bize haber verin. Biz de güçlü hükümetimizle, siyasi irademizle yatırımları kolaylaştırmak için her şeyi yapacağız. Türkiye’deki yatırımcıların daha aktif olmasını umuyorum. Türkiye hükümeti, her zaman yatırım yapmak isteyenlerin hizmetinde olacaktır.”

Toplantıya, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Beşir Atalay, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İbrahim Turhan da katıldı.

Karda yürüyüş

Başbakan Ahmet Davutoğlu, toplantının gerçekleştiği Hotel Seehof’dan ikili görüşmelerde bulunacağı Rixos Otel’e yürüyerek geçti.

Aracını kullanmak yerine karda yürümeyi tercih eden Davutoğlu’na, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır da eşlik etti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X