ÖMER BİLİK
Marmara Depremi’nin yıldönümünde “Mudanya’da Deprem ve Planlama” konulu panel düzenlendi. Mudanya Belediyesi ile Jeofizik Mühendisleri Odası ve Şehir Plancıları Odası işbirliğinde düzenlenen panele Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknoloji Enstitüsü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Günay Çiftçi konuşmacı olarak katıldı.
Moderatörlüğünü Mudanya Belediye Başkan Yardımcısı Hakan Karademir’in yaptığı panelde konuşan Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknoloji Enstitüsü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Günay Çiftçi, güney Marmara Denizi’nde gaz çıkışları ile fay aktivitesi ilişkisi ile ilgili bilimsel çalışmalar hakkında bilgi verdi. Çiftçi, “Türkiye’nin bütün kıyı kesimlerinin yüzde kaçının riskli olduğu zaten malum. Bu fayların derinliklerini ve atımlarını bilmek zorundayız ki, yapılaşma çalışmaları ona göre yapılmalı” dedi.
PLANLAMA ÇALIŞMASI…
Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz da panelde yaptığı konuşmada, “18 yıl öncesi ve daha sonrasında yaşadığımız deprem gerçeğinde çok insanımız, canımız, malımız gitti. Bu acıların bir daha yaşanmaması için bizlerin, kent yöneticilerinin gerekli önlemleri alması ve çalışmaları yapması gerekiyor” diye konuştu.
Türkyılmaz, “Mudanyamız çok riskli bir yer olup, binalarımızın envanterinin çıkarılması çok önemli. Bunları yapmaya çalışıyoruz. Mudanya’daki tüm yapıların geçmişini ve envanterini çıkararak, depreme dayanıklılıklarına dair, hem de insanca yaşama dair özellikleri ele alınarak sağlıklı bir plan çalışması yapıyoruz” diye konuştu.