GÜRHAN ADANA
Yenişehir 307 Sayılı Yağlı Tohumlar Kooperatifi Başkanı Hakkı Çetin, bölgedeki çiftçilerin, kooperatife ortak olarak, yağlık ayçiçeği teslim etmenin sağladığı avantajlarından yararlanmalarını istediklerini belirtti.
Her yıl mart ayının ilk günlerinde ayçiçeği ekimlerinin başladığına işaret eden Çetin, ‘Önümüzdeki birkaç ay içinde çiftçilerimizi köylerinde ziyaret edip yağlık ayçiçeği ekimine yönelmelerini isteyeceğiz’ diye konuştu.
ÇAPALAMA KREDİSİ
Çiftçinin yağlık ayçiçeği yetiştirmekle hem kooperatife sahip çıktığını hem de kooperatifin olanaklarından yararlandığını belirten Çetin, son yıllarda yağlık ayçiçeğine ilginin arttığına işaret etti. Çetin, ayrıca çiftçilerin, arazilerinin bir bölümüne çerezlik ayçiçeği, buğday ve arpanın yanında yağlık ayçiçeği de ekmelerinin kendi menfaatlerine olduğunu söyledi. Çetin, ‘Yağlık ayçiçeği ekimlerini artırmayı amaçlıyoruz. Tohum, gübre, zirai ilaçlar ve yem gibi ihtiyaçlarını piyasa değerinin altında karşıladığımız ortaklarımıza ürünün çapalanması döneminde ‘çapalama’ kredisi de veriyoruz. Yem, tohum ve gübre gibi ihtiyaçlarını kendi araçlarımızla köylerine kadar götürüp çiftçimize teslim ediyoruz’ dedi.
6 BİN KAYITLI ÇİFTÇİ
Yenişehir Kooperatifi’nin bağlı olduğu Yağlı Tohumlar Kooperatifleri Genel Müdürlüğü’nde, kooperatife ortak olmayan çiftçilerden de buğday, arpa ve mısır alımı yapılması yönündeki önerilerinin kabul edildiğini hatırlatan Çetin, ‘Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı 6 bin çiftçi var. Bunlardan da kooperatif olarak alım yapılmasını istedik ve Genel Müdürlük önerimizi kabul etti. Böylece kooperatifimiz, ortak olmayan çiftçilerimize de yetiştirdiği ürünü için bir pazar kapısı oldu’ dedi.
ORTAKLARIN KAZANCI ARTIYOR
Yenişehir’de 2015 sezonunda 24 bin, 2016 sezonunda ise 28 bin dönüm alanda yağlık ayçiçeği yetiştirildiğini anlatan Çetin, hava koşullarının olumlu etkisiyle çiftçinin kazancının arttığını kaydetti.
Önümüzdeki sezon ekim yapılan alanların daha da artacağına inandığını ifade eden Çetin. ‘Son yıllarda özellikle sulu tarım yapılamayan kırsal alanlarda yağlık ayçiçeği ekiminde artış görüyoruz. Yağışlar ve uygun hava koşulları sayesinde çiftçimiz daha çok kazanç elde ediyor. Bu olumlu gelişmenin de etkisiyle, ekim yapılacak alanların 30 bin dönüme çıkabileceğini tahmin ediyoruz. Çiftçimiz buğday ve arpanın yerine yağlık ayçiçeğini tercih etmesini bekliyoruz’diye konuştu
SİGORTAYI İHMAL ETMEYİN
Tarım sigortasının artık her çiftçi tarafından bilindiğinin altını çizen Çetin, kooperatife ayçiçeği, buğday, arpa ya da mısır gibi ürünler teslim eden çiftçinin tarım sigortaları işlemlerinin kooperatifte yapıldığını sözlerine ekledi.
Yenişehir’de, Yağlı Tohumlar Kooperatifi’nin çiftçiden aldığı yağlık ayçekirdekleri, Karacabey’deki Trakya Birlik Yağ Entegre Tesisleri’ne teslim ediliyor.