Rusya, Beşşar Esad’ın iktidarda kalmasını sağlamak için yeni formüller arıyor. Siyasi çözüm adı altında Esad’ın iktidarını güvenceye alan formülleri gündeme getiren Rusya, Viyana’daki Suriye görüşmelerinde muhalefeti, içindeki önemli grupları terör örgütü kategorisine aldırarak zayıflatma peşinde.
Rusya, Suriye’de “terörle mücadele” iddiasıyla 30 Eylül’de başlattığı hava saldırılarını, ılımlı muhalifleri ve bu grupların kontrolündeki bölgelerde yaşayan sivil halkı hedef alarak sürdürüyor. Rus saldırılarında vurulan DAEŞ hedefleri ise oldukça sınırlı.
Moskova yönetimi kısa vadede, Esad rejimine cephe hatlarında askeri üstünlük kazandırmaya çalışarak, müzakere masasına olabildiğince güçlü oturmasını amaçlıyor.
Esad’ın iktidarını güvenceye almaya çalışan Rusya, müzakere masasına oturacak temsil gücü yüksek ve yekpare bir muhalefet olmadığı savını işliyor.
Rus diplomatlar, diğer yandan da kimin muhalif kimin terörist olduğunun belirlenmesi için ABD’yi ikna etmeye çalışarak, muhalefeti daha da parçalamanın peşinde.
Rusların elini güçlendiren sav, muhaliflerin yekpare bir yapı içinde örgütlenmek yerine, dağınık olarak sahada savaşmaları.
Muhalifler için ucu görünmeyen bir tünel
30 Ekim’deki birinci Viyana görüşmelerinden çıkan kararlar arasında BM’nin Suriye’de savaşan taraflar arasında ateşkes sağlamanın yollarını araması da yer alıyor.
Diplomatik kaynaklar da Suriye’de 5 yılda yüzbinlerce insanın hayatını kaybetmesinin ardından muhaliflerin hiçbir şey yaşanmamış gibi Esad’ın işbaşında kalacağı bir formülü kabul etmelerini beklemelerinin, gerçek dışı olduğuna dikkati çekiyor.
Viyana’da Esad’in çekilmediği bir yol haritasına ABD’nin desteğiyle onay çıkması halinde ise müzakere masasının muhalifler kısmı büyük olasılıkla boş kalacak. Bu da muhaliflerin günah keçisi olarak gösterilmesine zemin hazırlayacak.