DİLEK ATLI
Özellikle 20. yüzyıla damgasını vuran varoluşçuluk, en çok merak edilen felsefelerden biri kuşkusuz. Daha çok Sartre’la akla gelen bu felsefeyle ilgilenen başka filozoflar da oldu.
Sentez Yayınları’ından çıkan “varoluş Filozofları”, bu ilginç sayılabilecek felsefeye ışık tutuyor.
Prof. Dr. A. Kadir Çüçen’in “bireyin varoluşunu açma tarzlarını veren görüşleri bir araya getiriyoruz” dediği kitap ortak bir çalışma.
Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölüm Başkanı Prof. Dr. A. Kadir Çüçen, “Farklı varoluş(culuk) tarzlarının çözümlemelerini bir araya getiriyoruz. Çünkü tek bir birey yok, farklı bireyler var. Herkes kendi varoluşunu keşfeder” dedi.
Çücen, kitapta varoluşu bize veren varlık tarzları üzerinde durduklarını söyledi. Kitapta geçen varoluş olgusu ile ilgili olarak şunlara değindi:
“Geleneksel felsefeden farklı olarak varoluş felsefesinde tek bir tanıma değil, kendi öz varlık gerçeğine atıfta bulunulur. Evrensel varlık tanımına karşı çıkıp kişisel varoluşa. Kaygı, hiçlik, korku, saçmalık, ahlaki eylemler devreye girerek insanın varoluşu ortaya çıkıyor. Ruh durum, varoluş durumları oluyor. Varoluşçuluk, bir şeye yönelmeyle ortaya çıkar. Bu da karşıya konulan bir durum, nesne, kişi ile ilişkiye geçmekle başlar. Sanat, bu işe yarar. Varoluşçu felsefe, geleneksel felsefeden bu yönüyle ayrılır. Geleneksel felsefe yazıyla kendini ifade ederken varoluşçu felsefe, sanatla kendini ifade eder.”
16 FİLOZOF…
Prof. Dr. Çüçen, kitabın ilk bölümlerinde varoluş ve varoluşçuluk kavramlarına değinildiğini belirtti. Varoluşun yerini Sokrates’ten günümüze kadar gelen varoluş filozoflarıyla açıklamaya çalıştıklarını söyleyen Çüçen, şöyle devam etti:
“Elbette tüm varoluş filozoflarını kitaba geçiremedik. En önemli 16 filozofa yer verdik. Açık ve akıcı bir dille anlatarak sadece akademisyenlerin değil, herkesin okuyabileceği ve kendi varoluşunu keşfedebileceği bir eser ortaya koyduk. Tarihsel sırayla Kierkegaard’tan Nietzsche’ye, Heidegger’den Albert Camus’ye, Jean Paul Sartre’den Simone de Beauvoir’e kadar daha birçok filozof kitapta yer alıyor. Kitabın hazırlanışında değerli akademisyenler Gökhan Gürdal, Yasemin Akış, Adnan Esenyel, Zeynep Esenyel, Mehmet Fatih Elmas, Haluk Erdem katkı sağladı.”