GÜRHAN ADANA
Çiftçilerin daha çok 2 yıl arayla farklı ürün yetiştirmeyi yeterli bulduğunu anlatan Yenişehir İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hakan Aranmaz, ekim nöbetinden en üst düzeyde yararlanılması için 4 yıl içinde 4 farklı familyaya ait ürünlerin yetiştirilmesi gerektiğini anlattı. Tarım alanlarında aynı bitkinin aynı tarlaya üst üste ekilmesinin, toprağın fakirleşmesine ve o bitkiye ait zararlı organizmaların artmasına neden olduğunu vurgulayan Aranmaz, “Topraktaki bazı mikro elementlerin azalmasına, toprağın biyolojik yapısının bozulmasına, aynı bitkinin üst üste aynı toprağa ekilmesi ile toksik salgıların artması sonucu toprak yorgunluğuna neden olmaktadır” diye konuştu.
SIRA TAKİP EDİLMELİ
Ekim nöbeti şartlarına uygun olan sıranın takip edilmesini isteyen Aranmaz, çiftçilerin en önemli hatalarının ekim nöbetine aynı familyadan bitkileri sokmaları ve sadece 2 ya da 3 bitki ile iki yıl gibi kısa periyotlarda gerçekleştirmeleri olduğunu anlattı. Aranmaz, “Çiftçiler ilk yıl domates ekiyorlarsa, ikinci yıl biber ekiyorlar. Üçüncü yıl ise başa dönüp yine domates, dördüncü yıl ise fasulye ekiyorlar. Oysa, domates de, biber de aynı familyadan, yani patlıcangiller familyasındandır. Aynı familyadan ürünlerin bir yıl arayla yetiştirilmesi ekim nöbeti sayılamaz” dedi.
FARKLI FAMİLYALAR
Yenişehir İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hakan Aranmaz, ekim nöbetinin 4 yıl üzerinden ve farklı familyalardan ürünlerin yetiştirerek yapılması gerektiğini belirtti. Aranmaz, “Birinci yıl buğdaygillerden buğday ya da arpa, ikinci yıl baklagillerden fasulye ya da bakla, üçüncü yıl papatyagillerden ayçiçeği, dördüncü yıl ise patlıcangillerden domates ya da biber yetiştirilebilir. 4 yıllık süreç boyunca ürünlerin familyalarına göre sıralanarak yetiştirilmesiyle doğru bir yol izlenmiş olur” ifadelerine yer verdi.
ZARARLILAR AZALACAK
Yenişehir İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hakan Aranmaz, bu uygulamayla hastalık ve zararlıların da azalış göstereceğini söyledi. Bu kurallara duyarlılık gösterilmesini isteyen Aranmaz, eski yöntemlerden vazgeçilmesi gerektiğini sözlerine ekledi. Aranmaz, “Farklı bitkilerin birbirini izleyerek yetiştirildiği bu yöntem, hem toprak hem de bitki açısından birçok yararlar sağlıyor. Örneğin, ayçiçeğinde etkili olan canavarotu denilen bir parazit yaşam alanı bulamayacak. Çünkü bu parazit ihtiyaç duyduğu ürünü, 4 yılda bir o tarlada bulabilecek. Yine, buğdayı etkileyen başta süne olmak üzere hastalık ve zararlılar da o toprakta minimuma inecektir. Ayrıca, verim ve kalitenin düşmesine neden olan toprak yorgunluğu da ekim nöbeti sayesinde önlenebilir” diye konuştu.