Uzmanlar uyardı! Balığı una bulayıp kızartmak…

Una bulanıp kızartılan balık elbetteki çok lezzetli oluyor ama uzmanların bu uyarısından sonra durup bir düşünmekte fayda var.

Uzmanlar uyardı! Balığı una bulayıp kızartmak…

Hem balıkların tavaya yapışmasını önlemek hem de çıtır çıtır lezzetli balıklar hazırlamak için una bulayıp kızartıyoruz ama damak tadınızı güzelleştirirken sağlığımızı da çok büyük riske atıyoruz.
 

Uzmanlar Uyardı! Balığı Una Bulayıp Kızartmak Kansere Neden Oluyor

Karbonhidrat ve şekerin yüksek sıcaklığa uğraması kanserojik maddeleri açığa çıkarıyor. Karbonhidratın aşırı yüksek ısıya maruz kalması HMF (Heterosiklik Amino Asit) adı verilen zararları bileşenleri ortaya koyar. Bu bileşenler, hücrelerde kanser oluşumuna sebep olur.

Beslenme şeklinizden unlu kızartmaları ve hatta tüm kızartma çeşitlerini çıkartmakta fayda var.
 

Uzmanlar Uyardı! Balığı Una Bulayıp Kızartmak Kansere Neden Oluyor

Aynı zamanda balıkta bulunan amino asitlerin de aşırı sıcağa maruz kalması, yine HMF adı verilen kanserojen maddeleri ortaya çıkarır. Bu bileşenler yağda kızartılan ürünlerde kendini gösteriyor.

Peki balıkları nasıl pişirmeli?
 

Uzmanlar Uyardı! Balığı Una Bulayıp Kızartmak Kansere Neden Oluyor

Buğulama en sağlıklı yöntemdir. Buğulamanın yanı sıra haşlama yöntemini de tercih edebilirsiniz. Balığı düşük sıcaklıkta fırına verebilirsiniz. Yüksek ısıdan vazgeçin, daha sağlıklı bir hayat yaşayın.

Unlu kızartmadan vazgeçmem diyenler için önemli bir tavsiye;
 

Uzmanlar Uyardı! Balığı Una Bulayıp Kızartmak Kansere Neden Oluyor

Kızartma sonucu oluşan zararlı maddeleri yok etmek için en etkili olan besin C vitaminidir. Kızartma sonrasnda bolca limon veya yeşillik tüketin. Eğer hamsiyi una bulayıp kızarttıysanız mutlaka üzerine limon sıkarak tüketin.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X