Utangaçlık hayatı olumsuz etkiliyor

Uzmanlar utangaçlığın ve sosyal fobinin üstesinden gelindiğinde, yaşamaktan daha çok keyif alınabileceğine işaret ediyor.

Utangaçlık hayatı olumsuz etkiliyor

Sosyal fobi ve utangaçlığın yaşam kalitesini olumsuz etkilediğini belirten Psikolog Mustafa Güral, üstesinden gelindiğinde bireyin sosyal ilişkilerini iyi yönetebileceğini ve hayattan daha fazla keyif alacağını söyledi.

Bu durumların belli şekillerde ortaya çıktığını söyleyen Güral, “Üstesinden gelindiğinde yaşam kalitesini büyük ölçüde arttıran sosyal ilişkilerini iyi yönetebilen, özbenliği yüksek bir bireyin hayattan aldığı keyif de artar” dedi.

Genetik faktörler, aile öyküsü, kişilik özellikleri, çevre ve travmalar durumu açıklama konusunda yardımcı olduğunu belirten Güral, şöyle devam etti:

“Ancak her zaman bu klinik tablo hayatın içinde de aynı haliyle bulunmayabilir. Çünkü özünde insanın doğasında yani hepimizde var olan ancak bazılarımızda bir ya da birkaç doz daha fazla olan, aşırılıklarını incelediğimiz bir olgudan bahsediyoruz. Özünde utanma ve yetersizlik duyguları ile iç içe olan bu deneyim ‘birey’ olmanın sancısı aslında. Bu baş etme sorunlarımızın çözümünde kişi işlevsel çözümler üretemiyor ise utanma duygusu ve yetersizlik hislerini iyi yönetemeyen benlik sosyal alanda da olumsuz deneyimlerle karşı karşıya kalmakta veya bu kendisi için olumsuz yaşam olaylarını deneyimlememek adına kaçınmayı seçtiğini görüyoruz.”

 

KAÇMAK ÇÖZÜM DEĞİL

Kaçmanın her zaman uygun çözüm olmadığını vurgulayan Güral, “Doğayı, hayatı, ilişkileri savaş ya da kaç mekanizması ile yorumlayan zihin çözüm için benliğine uygun seçimler yapmak durumundadır. Dolayısıyla kaçınmak her zaman uygun çözüm olamadığı gibi kişinin kendisini yetersiz hissetmesine sebep olan bir döngüye sokabilir. Aynı zamanda kaçınma her zaman da sonuçları kötü olan durumlara sokmaz bizi, bazen de kişinin kendisini tamamlamasına, öteki/diğeri ile olan bağlantısını yeniden değerlendirmesine ve kendisini, gelişimini yeniden yapılandırmasına da olanak sağlar. Bu denge hali ancak farkındalık ile mümkündür” dedi. 

 

‘Psikoterapi desteği alın’

Bireyin kendini değerlendirme araçlarından birinin de psikoterapi süreci olduğunu vurgulayan Psikolog Mustafa Güral, “Dengeli bir yaşam, sosyal becerilerin gelişimi, yaşantısal güçlüklerle baş etmek için psikoterapi desteği almayı seçin, bunun her şeyden önce kendiniz için bir ihtiyaç olduğunu hatırlayın” dedi. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X