Ürün güvenliği denetimleri hız kesmedi

Işık, yılın ilk 6 ayında 81 ilde 47 bin 940 farklı modelde sanayi ürününün denetlendiğini bildirerek, “Söz konusu dönemde 4 bin 120 üründeki uygunsuzluğun düzeltilmesi için süre verildi ve tespit edilen uygunsuzluklara ilişkin toplam 4 milyon 685 bin 427

Ürün güvenliği denetimleri hız kesmedi

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Sanayi Ürünleri Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğünün piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetleri çerçevesinde gerçekleştirdiği, 2015’in ilk 6 ayındaki “Ürün Güvenliği Denetim” sonuçlarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Vatandaşların “güvenli ürüne” erişimini sağlamayı amaçladıklarını vurgulayan Işık, bu kapsamda elektrikli ekipmanlar, gaz yakan cihazlar, asansörler, otomotiv ürünleri, sanayi tesislerinde kullanılan makineler, basınçlı ekipmanlar ve patlayıcı ortamlarda kullanılan teçhizatın da bulunduğu birçok ürün grubunda piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetlerinin yürütüldüğünü anlattı. Denetim faaliyetlerinde niteliğin denetim sayısından çok daha önemli olduğunun altını çizen Işık, “Bu dönemde ‘risk analizi’ yöntemiyle riskli olduğu tespit edilen ürünleri belirleyerek, söz konusu ürünler için özellikle üretici ve ithalatçılarının bulunduğu bölgelerde planlı denetimler gerçekleştirildi” diye konuştu.

Fikri Işık, yılın ilk 6 ayında 81 ilde yürütülen denetimlerin 684 personelle gerçekleştirildiğini belirterek, “Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19,4’lük artışla 47 bin 940 farklı modelde sanayi ürünü denetlendi. Bu ürünlerden 6 bin 62’si uygunsuz bulundu, yüzde 44,8’lik artışla 669 farklı ürün teste gönderildi, 58 farklı marka/model hakkında toplatma kararı verildi ve toplatılmasına karar verilen ürünlerden mevzuatla belirlenen süreçleri tamamlananların üreticileri ile bu ürünlerin sebep olabileceği riskler Bakanlığın internet sitesinden kamuoyuyla paylaşıldı. Söz konusu dönemde 4 bin 120 üründeki uygunsuzluğun düzeltilmesi için süre verildi ve tespit edilen uygunsuzluklara ilişkin toplam 4 milyon 685 bin 427 lira idari para cezası uygulandı” ifadelerini kullandı.

“Gönüllü geri çağırmalar teşvik ediliyor”

Bakanlık denetim faaliyetleriyle eş zamanlı olarak, piyasanın, üreticilerin ürün güvenliği ile piyasa gözetimi ve denetimi konularında bilinçlendirilmesi çalışmalarının devam ettiğini belirten Işık, “Teknik düzenlemelere uygun olmayan ya da güvenlik sorunları bulunan ürünlerini Bakanlığın müdahalesine gerek kalmadan geri çağıran üreticilere, idari yaptırım uygulanmamasını öngören ‘gönüllü geri çağırma’ mekanizması çerçevesinde yılın ilk 6 aylık döneminde 58 marka/modeldeki ürün üreticileri tarafından gönüllü olarak geri çağrıldı” dedi.

Işık, son kullanıcılardan geri çağrılan ürünler arasındaki 55 marka/modelin otomotiv ürün grubundan 96 bin 72 araç için geri çağırma bildiriminde bulunulduğunu kaydetti. Elektrikli ekipmanlar ürün grubunda ise 3 farklı marka/modelde yapılan geri çağırma bildirimlerinde, bin 84 ürünün üreticilerine ulaştırılmasının istendiğini dile getiren Işık, gönüllü geri çağırma faaliyetleri çerçevesinde bugüne kadar 94 marka/modelde toplam 281 bin 477 sayıda ürün üreticileri tarafından geri çağrıldığını ve gerekli düzeltme işlemlerinin yapıldığını ifade etti.

Toplatılmasına karar verilen ürünlerin yanı sıra üreticileri tarafından gönüllü olarak geri çağrılan ürünlere ilişkin bildirimler ile ürünlerin marka model ve üreticilerine ilişkin ayrıntılara Sanayi Ürünleri Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğünün internet sayfasından ulaşılabileceğine değinen Işık, şöyle devam etti:

“Bakanlık tarafından yürütülen faaliyetlerinin bir ayağını da vatandaşlardan gelen şikayetler üzerine gerçekleştirilen denetimler oluşturuyor. Bu kapsamda bakanlığa yapılan bildirimler titizlikle inceleniyor ve mutlak suretle sonuçlandırılıyor. Vatandaşlarımız ürün güvenliği kapsamındaki ihbar ve şikayetlerini Alo 130 Ürün Güvenliği Şikayet Hattı’nı arayarak ya da bakanlık internet sayfasında bulunan ürün güvenliği şikayetleri ‘https://bim.sanayi.gov.tr/temp/webform1’ linkine tıklayarak kolaylıkla gerçekleştirebilirler.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X