Bayraktar, ‘Kırmızı mercimek tüketimi, nüfus artışına paralel olarak artıyor. Ancak üretimde yeterli artış sağlanamıyor. 2013-2014 döneminde kırmızı mercimekte yeterlilik oranı yüzde 90,3 olarak gerçekleşti.
Ürünü depolama imkanı bulunmayan ayrıca üretim aşamasında kullandığı girdileri hasat döneminde ödemeli olarak alan üretici, hasadı takiben ürünü piyasaya sunuyor. Oluşan arz fazlası üretici fiyatlarının düşmesine yol açıyor. Üreticinin elinde ürünün bitmek üzere olduğu dönemlerde fiyatlar tekrar artış gösteriyor’ dedi.
İTHALAT ENGELLENMELİ
Üreticinin kırmızı mercimekte yeterli geliri elde edemediğini ifade eden Bayraktar, ’10 günlük bir süreçte hasadın yoğunlaşmasıyla fiyatlar gerilemiş, üretici satış fiyatı kilogramda 2 lira 12 kuruşa inmiştir. Üreticilerimiz önümüzdeki günlerde daha da artacak olan hasatla birlikte fiyatların daha da gerilemesinden endişe etmektedir’ diye konuştu. Bayraktar, üretici fiyatlarının maliyetin altında oluştuğu dönemlerde fiyatlara müdahale edecek bir kurumun oluşturulması gerektiğini vurgulayarak, hasat döneminde ithalatın da engellenmesi gerektiğini belirtti.