Bayraktar, yazılı açıklamasında, Türkiye’de yaş sebze ve meyve tarımında seracılık olarak da adlandırılan örtü altı yetiştiriciliğinin özel bir yere sahip olduğunu belirtti. Sera alanlarının yüzde 95,3’ü sebzelere, yüzde 1,2’si meyvelere, yüzde 3,5’i kesme çiçek ve iç mekan bitkilerine ayrıldığına dikkat çeken Bayraktar, ‘2009 yılında 5 milyon 525 bin ton olan örtü altı sebze meyve üretimi, yüzde 18,8 artışla 2014 yılında 6 milyon 564 bin tona çıktı. Bu üretimin, yüzde 94,8’i, 6 milyon 224 bin tonu sebzelerden oluştu. Örtü altı meyve üretimi 2014 yılında 340 bin tona çıktı.
Söz konusu meyve üretiminin yüzde 53’ünü muz, yüzde 46,7’sini ise çilek oluşturmaktadır. Son yıllarda örtü altında, üzüm, kayısı ve şeftali (nektarin) gibi meyve türlerinin yetiştiriciliği de yapılıyor’ dedi. Bayraktar, bazı ürünlerde örtü altında üretimin çok büyük boyutlara ulaştığını, muz ve salatalıkta örtü altı üretimin tarla, bahçe üretimini geride bıraktığını vurguladı.
KAYIPLAR TELAFİ EDİLMELİ
Rusya’nın son günlerde portakal ve mandalinanın yanı sıra domates ve salatalık, çilek gibi ürünlere ambargo kararının üreticileri zor durumda bıraktığını belirten Bayraktar, üretimin sürdürülebilir kılınması bakımından üreticilerin uğradığı maddi kayıpların telafi edilmesi gerektiğini vurguladı. Bayraktar, “Alınan bu kararın birtakım çevreler tarafından suistimal edilmesi önlenmelidir. Üreticilerimizin mağduriyetinin giderilmesi bakımından tüm bankalara olan tarımsal kredi borçları, elektrik borçları, SGK’ya olan prim borçları faizsiz olarak ertelenmelidir’ dedi.