Üretim maliyeti düşmedikçe et fiyatları ucuzlamaz

Kırmızı ette fiyatları aşağı çekmenin yolunun ithalat olmadığını belirten Bayraktar, üretim maliyetleri düşmediği sürece fiyatların gerilemeyeceğini kaydetti.

Üretim maliyeti düşmedikçe et fiyatları ucuzlamaz

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, üretici et fiyatlarının artmasındaki en önemli faktörlerin besi hayvanı ve yemdeki fiyat artışları olduğunu söyledi.

Bayraktar, et fiyatları ile ilgili yaptığı açıklamada, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun genel enflasyon oranının üzerinde artış gösteren tüm gıda fiyatlarının yakından takibi ve bu konuda gerekli tedbirlerin gecikmeksizin alınması talimatını hatırlattı. 

Kırmızı et üretiminin son 5 yıldır sürekli artmasına rağmen burada yaşanan sıkıntının tam anlamıyla atlatılamadığına vurgu yapan Bayraktar, “Geçen yıl toplam kırmızı et üretimimiz, yüzde 1,2 artışla 1 milyon tonu aştı. Bu yılın ilk 3 aylık döneminde de üretim, geçen yılın aynı dönemine göre, yüzde 13,8 artışla 210 bin 475 tona yükseldi. Üretim destekleri artarak sürerse, et ve süt piyasasında istikrar sağlanırsa, et ithalatı söylemleriyle üreticiler tedirgin edilmezse kırmızı ette bir sorunumuz olmaz” dedi. 

VERİMLİLİK ARTIRILMALI

Perakende fiyatların et ithalatını isteyen lobilerin en çok kullandığı argümanlardan biri olduğunu öne süren Bayraktar, “Üretici maliyetlerini dikkate almayan bu kesimler, karar vericileri tedirgin ederek ithalatı açtırma, tatlı para kazanma yoluna sürekli başvurmaktadırlar. Üretim maliyetleri düşürülemez ve buna bağlı olarak verimlilik artırılamazsa et fiyatların gerilemesi mümkün değildir” diye konuştu.

BESİ FİYATLARI YÜZDE 50 ARTI

TZOB Başkanı Bayraktar, üretici et fiyatlarının artmasındaki en önemli faktörlerin besi hayvanı ve yemdeki fiyat artışları olduğunu kaydetti. Bayraktar, ”Maliyetin yaklaşık yüzde 60’ını oluşturan besi hayvanı fiyatları, geçen yıla göre yüzde 50’lere varan oranlarda pahalandı. Yem fiyatları da son 5 yılda yüzde 65,3 artışla enflasyonun üzerinde arttı. Ucuz besi hayvanı sağlamak ve yem fiyatlarını düşürmek zorundayız” dedi.

İŞLETMELER KAPANIR

Et ithal etmenin ülke hayvancılığına ve perakende fiyat düşüşlerine etki etmediğine işaret eden  Bayraktar, bu durumun birçok işletmenin kapanmasına neden olduğunun geçmiş tecrübelerle sabit olduğunu kaydetti. Bayraktar, süt sektöründe istikrarın sağlanması durumunda damızlık hayvanların kasaba gitmeyeceğine dikkati çekerek, besi hayvanı ithalatı için de dışarı yönelmeye gerek kalmayacağını bildirdi. Bayraktar ayrıca, et ithalatının olması durumunda üreticinin perişan olacağını da vurguladı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X