Artık Türkiye’nin üretim açığı olan ürünleri daha fazla üretmesinin yolunun verimliliği artırmaktan ve daha az alanda daha fazla üretim yapmaktan geçtiğini beliten Bayraktar, buğday ve arpa ekim alanlarının 1995-2015 döneminde yüzde 17,6 azalmayla 129 milyon 250 bin dekardan 106 milyon 504 bin 704 dekara indiğine dikkat çekti. Bayraktar, üretimin ise verimlilik yüzünden yüzde 20 artışla 25 milyon 500 bin tondan 30 milyon 600 bin tona çıktığını ifade etti. Bu dönemde verimin buğdayda yüzde 50, arpada yüzde 35,1 arttığını, her iki üründe de dekar başına verimin 287 kilograma yükseldiğine işaret eden Bayraktar, verimlilikte yüzde 10 artışın bile buğday ve arpada 3 milyon tondan fazla ek üretim yapma imkanı sağladığını kaydetti.
Üretim alanlarının sonuna gelindi
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarımda üretim alanlarının sonuna gelindiğini söyledi.