Halk arasında ‘sap kurdu’ olarak bilinen zeytin güvesi için ilaçlama devresinin geride kaldığını ifade eden Asa, “Kooperatif bölgelerinde yapılan incelemeler ve üreticilerle yaptığımız görüşmeler neticesinde, zeytin güvesinden dolayı zarar meydana geldiğini görmekteyiz. Hastalıkla mücadele dönemi geçmiş aylarda olduğundan sap kurdu için şu anda herhangi bir zirai ilaçlama sonuç vermez” dedi.
GEREKLİ ÖNLEMLER ALINACAK
Asa, zeytin güvesinin meyvenin saçma danesi iriliğinde olduğu dönemde larva bırakarak yayıldığını dile getirdi. Hidamet Asa, “Zeytin güvesinin larva bıraktığı dönemde ilaçlama devresinin yakalanmamış olması bu sıkıntıya yol açmıştır. Sap kurdu, çekirdeği delerek zeytin danesi ile sap arasındaki bağlantıyı koparıyor. Bu da zeytinde dökülmeye neden oluyor” diye konuştu. Asa, önümüzdeki yıl gerekli önlemlerin alınması için ile tarım müdürlükleriyle koordineli bir çalışma yürütüleceğinin altını çizdi.
ÜRETİCİYE DESTEK VERİLECEK
Asa, “Marmarabirlik bünyesinde istihdam edilen ziraat mühendislerimiz aracılığıyla köy ve beldelerdeki mevcut feromon tuzak sayılarının artırılması, kontrollerinin yapılarak anında müdahale edilmesi ve dolayısıyla üreticinin zeytin güvesinden kaynaklı kaybının en aza indirilmesini hedeflemekteyiz” dedi. Asa, aynı sıkıntıların gelecek yıl da yaşanmaması için ilgili kurumlara araç, ekipman, personel ve diğer destekler sağlanarak, üreticilerin zeytin hastalıklarından zarar görmesinin önleneceğini kaydetti.