Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ocak ayında, üreticiden tüketiciye fiyat farkının en fazla olduğu ürünlerin maydanoz, portakal, incir, kuru kayısı ve patates olduğunu belirterek, “Bu ürünlerdeki fiyat makası, aracıyı mutlu etti” dedi.
Bayraktar, ocak ayı üretici market fiyatlarına ilişkin yaptığı açıklamada, Türkiye’de üreticinin ekonomik örgütlenmesinin yetersizliğinden dolayı, çiftçinin ürettiği üründe yeterince söz sahibi olamadığını, üretim planlaması yapılamadığını, tarladan markete uzun bir pazarlama zinciri oluştuğunu, hem üretici hem market fiyatlarında istikrar sağlanamadığını belirtti.
Bu durumdan da hem üreticinin hem de tüketicinin zarar gördüğünü ifade eden Bayraktar, bunların bir neticesi olarak uzun bir zamandır, üretici ve market fiyatları arasında 4-5 kata varan fark oluştuğunu, bu sorunun bir türlü çözülemediğini vurguladı. Bayraktar, şunları kaydetti:
“Ocak ayında, üretici ve market arasındaki fiyat farkı maydanozda yüzde 341,51’i buldu. Maydanozdan sonra fiyat farkı sırasıyla portakalda yüzde 324,44, kuru incirde yüzde 284,71, kuru kayısıda ise yüzde 260, patateste 205,96, sütte yüzde 193,91, elmada yüzde 188,72, havuçta yüzde 184,41 oldu. Maydanoz 4,4 kat, portakal 4,2 kat, kuru incir 3,8 kat, kuru kayısı 3,6 kat, patates 3,1 kat, süt ve elma 2,9 kat, havuç 2,8 kat fazlaya tüketiciye satılıyor.
Tüketici, bugün üreticide 27 kuruş olan maydanozu markette 1 lira 17 kuruşa, 50 kuruş olan portakalı markette 2 lira 12 kuruşa, 7 lira olan kuru inciri 26 lira 93 kuruşa, 9 lira olan kuru kayısıyı 32 lira 40 kuruşa, 66 kuruş olan patatesi 2 lira 1 kuruşa, 1 lira 15 kuruş olan sütü 3 lira 38 kuruşa, 1 lira 12 kuruş olan elmayı 3 lira 24 kuruşa, 72 kuruş olan havucu 2 lira 5 kuruşa satın alabiliyor. Üreticide 2 lira 2 kuruş olan domates markette 3 lira 92 kuruş, 1 lira 99 kuruş olan salatalık 4 lira 3 kuruş, 1 lira 90 kuruş olan patlıcan 4 lira 22 kuruş, 3 lira 32 kuruş olan yeşil soğan 7 lira 50 kuruş. Bu ürünlerdeki fiyat makası aracıyı mutlu etti. Bu mağduriyeti gidermek için üretici ile tüketici
buluşturulmalıdır.”
Üreticide en fazla fiyat artışı kuru soğanda
Ocak ayında market fiyatlarında kuru kayısı, kuru incir, süt ve mısırözü yağı fiyatında değişim görülmezken, fiyat düşüşünün yüzde 5,15 ile en fazla portakalda gerçekleştiğini bildiren Bayraktar, bunu yüzde 3,43 ile tavuk eti, yüzde 3,09 ile karnabahar, yüzde 1,61 ile marulun izlediğini kaydetti. Markette en fazla fiyat artışının ise yüzde 47,90 ile mandalinada görüldüğünü anlatan Bayraktar, bunu yüzde 46,66 ile kuru soğan, yüzde 28,83 ile limon, yüzde 25,76 ile salatalık, yüzde 24,88 ile sivri biberin takip ettiğini belirtti.
Bayraktar, ocakta üretici fiyatlarında maydanoz, portakal, kuru fasulye, nohut, kırmızı mercimek, yeşil mercimek, pirinç, kuru kayısı, kuru incir, Antep fıstığı, süt ve zeytinyağı fiyatlarında değişim olmadığını ifade ederek, üreticide en fazla fiyat artışının da yüzde 125,82 ile kuru soğanda görüldüğünü kaydetti.