İngiliz Kraliyet ailesinin mutfağına kadar giren, uzun raf ömrü, iri dış görüntüsü ve tadıyla dünya çapında isim yapan Bursa Siyahı’nın yurtiçi fiyatları üreticinin, yurtdışı fiyatları ise ihracatçının yüzünü güldürdü.
Sezonu 20 Haziran’da, kilogramı 5 liradan açılan ürün, hasadın yarısından fazlasının tamamlanmasına karşın halen üreticiden 5-5,5 liradan alınıyor. Geçen sene ihraç edilen 18 bin ton ürün karşılığında 42 milyon dolar döviz girdisi sağlanan ve kilogramı ortalama 2,47 dolardan satılan Bursa Siyahı’nda, bu sene fiyatların daha da yüksek gerçekleşmesi bekleniyor.
YÜZDE 35 REKOLTE KAYBI
Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçılar Birliği (UYMSİB) Başkanı Arif Güney, bu sene Bursa Siyahı incirinde, kış donları ve bunun döllenme biyolojisine olan negatif etkisinden dolayı yüzde 35 civarında rekolte düşüşü yaşandığını söyledi. Güney, rekoltedeki düşüşe karşılık ürün kalitesinde herhangi bir olumsuz durumun söz konusu olmadığını ancak temmuz ve ağustos aylarının çok sıcak ve kurak geçmesinden dolayı yeterince sulama yapılamayan bahçelerde meyve ebatlarının küçüldüğünü belirterek, bunun da ülkelerden gelen iri boy taleplerini karşılamada ihracatçıları zorladığını anlattı.
DÜNYA GENELİNDE KAPIŞILIYOR
Avrupa Birliği (AB) üyeleri başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesinden Bursa Siyahı incirine olan talebin artarak devam ettiğini anlatan Güney, en önemli konunun gıda güvenliği olduğunu, gönderilen ürünlerde herhangi bir kimyasal ilaç kalıntısı çıkmaması halinde hiçbir sorun yaşanmayacağını, üreticilerin de bu noktada son derece hassas çalıştıklarını belirtti. Güney, bu sene üretimin büyük bölümünün ihracata gideceğine dikkati çekerek, ”Rekolte kaybı olmasına rağmen bu sene ihracat miktarında çok fazla bir değişiklik beklemiyoruz. Dış talebin fazla olmasından dolayı ürünün büyük çoğunluğu yurtdışına gidecek, iç piyasaya kalan pay azalacak. Bu nedenle bu sene Türkiye’de de Bursa Siyahı incir fiyatları önceki yıllardan yüksek olacak” diye konuştu.
TADAN VAZGEÇMİYOR
Arif Güney, Bursa Siyahı inciri ihracatının her yıl artarak devam ettiğini vurguladı. Alıcı ülkelerdeki tüketicilerin Bursa Siyahı’nı tadıp kalitesini gördükçe bu pazarlardan gelen taleplerin her yıl artarak süreceğine işaret eden Güney, ”Yeni pazarlardan gelen taleplerle Bursa Siyahı ihracatımız yakın dönemde 25 bin ton seviyesine gelecektir” değerlendirmesinde bulundu.
KAYIPLAR TELAFİ EDİLECEK
Bursa Osmangazi Ziraat Odası Başkanı Hakan Ekim, ihracatçı firmaların Bursa Siyahı incirini üreticiden 5-5,5 liradan aldığını belirterek, bu sene ciddi rekolte kaybı yaşayan üreticilerin yüksek seyreden fiyatlar ile kayıplarını telafi edeceğini anlattı. 1990 yılında tescil edilen ve ildeki yaklaşık 40 köyde yetiştirilen ekonomik değeri yüksek bir ürün olan ‘Bursa Siyahı’nın büyük bölümü, Almanya, İngiltere, Fransa ve Hollanda gibi AB ülkelerine satılıyor. Rusya’ya da önemli oranda dış satımı gerçekleştirilen ‘Bursa Siyahı’nın ABD’ye satışı konusunda ise izin çalışmaları sürüyor. Cambridge Düşesi Kate Middleton’ın hamilelik döneminde tüketmesi, bu incirin uluslararası düzeyde tanıtımına büyük katkı sağlamıştı.