Avrupa Adalet Divanı’nın kişisel bilgilerin isteğe bağlı siteden kaldırılması yönündeki kararına bir yenisi daha ekleniyor.
İnternet devi Google için geliştirilen ‘unutulma hakkı’nın bir benzeri kısa bir süre sonra pek çok sosyal medya sitesini kapsayabilir.
Geçtiğimiz aylarda Başbakan Cameron tarafından ‘Minister for Internet Safety and Security’ bakanlığına atanan Baroness Joanna Shields, ‘iRights’ isimli planı ile bu konuyu bir kez daha gündeme getirdi.
“ÜNİVERSİTE VE İŞE GİRİŞ SÜRECİNİ OLUMSUZ ETKİLİYOR”
18 yaşından küçük internet kullanıcılarının sosyal medyada ilerleyen yıllarda utanacakları paylaşımlarda bulunabileceklerinin ve bu paylaşımların üniversiteye ve işe girme sürecinde yanlış bir profile sahip olmalarına neden olabileceğinin altını çizen Shields, bu konu hakkında adım atılması gerektiğini belirtiyor.
Özellikle Facebook ve Twitter gibi sosyal medya sitelerindeki paylaşımların kişiler tarafından silinmesi halinde bile online ortamda yaşamaya devam ettiğini belirten Shields, bu gibi paylaşımların tamamen silinmesini sağlayacak basit bir mekanizmanın oluşturulmasını talep ediyor.
AVRUPA BİRLİĞİ DE BENZER BİR ADIM ATABİLİR
Benzer bir tasarı Avrupa Biriliği’nin de gündeminde. Bu tasarının kanunlaşması halinde AB sınırları içerisinde yaşayan 18 yaşının altındaki internet kullanıcıları online platformlardaki paylaşımlarının kaldırılması talebinde bulunabilecek.
Avrupa Adalet Divanı, 13 Mayıs’ta ilgisiz ve zamanı geçmiş bilgilerin arama motorundan isteğe bağlı olarak silinmesi yönünde karar almış, bu karar literatüre ‘unutulma hakkı’olarak girmişti.