UMSMİB’den 200 milyon dolarlık ihracat hedefi

Rusya ile sorunun devam ettiğini ve belirgin bir iyileşme olmayacağını vurgulayan UMSMİB Başkanı Gençoğlu, ihracatçılar olarak hedefe ulaşmak için alternatif pazar arayışlarının sürdüğünü ifade etti.

UMSMİB’den 200 milyon dolarlık ihracat hedefi

Uludağ İhracatçı Birlikleri çatısı altında faaliyet gösteren Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin (UMSMİB) 2015 Olağan Genel Kurul Toplantısı, birlik üyelerinin katılımı ile gerçekleştirildi. Genel Kurul’da konuşan UMSMİB Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Gençoğlu, UMSMİB’in bu yılki ihracat hedefinin 200 milyon dolar olduğunu söyledi. Sektörün en büyük pazarı olan Avrupa Birliği’nde (AB) büyümenin süreceği yönündeki tahminlerin ihracat hedefine olumlu yansıyacağını belirten Gençoğlu, “Geçen yıl Euro/Dolar paritesine bağlı kayıplar yaşandı ancak son dönemde Euro’nun değer kazanması nedeniyle yüzde 5 seviyelerinde bir ihracat artışı yakaladık. Diğer yandan sorunların devam ettiği Rusya’da belirgin bir iyileşme olmayacak. İhracatçılar olarak hedefimize ulaşmak ve küresel rekabette öne çıkmak için alternatif pazar arayışlarımız sürüyor. Bu kapsamda yılın ikinci yarısından itibaren ABD, Avustralya ve Çin gibi ülkelere sektörel ticaret heyetleri düzenleyeceğiz” dedi.

MALİYET ARTIŞI YAŞANACAK

Gençoğlu, Bursa’nın Bakanı olarak belirttiği Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakını Faruk Çelik’in tecrübeleriyle sektörün yeniden ayağa kalkacağına inandığını dile getirdi. Bakan Çelik’ten beklentilerini de ifade eden Gençoğlu, “Türkiye’nin lokomotif sektörlerinden biri olan ve yüzde 100 net döviz girdisi kazandıran meyve sebze mamulleri sektörümüz asgari ücret artışı nedeniyle maliyet artışı yaşayacak” diye konuştu.

SEKTÖRÜ OLUMSUZ ETKİLER

Asgari ücret artışının işletmelere getireceği ek maliyet yükünü hafifletebilmek için çalışmalar yaptıklarına dikkat çeken Gençoğlu, şunları kaydetti: ”Ancak devlet desteği olmaması ve doğacak mali yükün tamamen işverenin üzerine yüklenmesi sektörümüzü olumsuz etkileyecektir. Bu durumda, 2016 yılı ihracatı için belirlediğimiz öngörünün de altına düşebiliriz.”

MEVSİMLİK İŞÇİDE DÜZENLEME OLMALI

Orhan Gençoğlu, birim yatırım başına en fazla istihdam yaratan ve emek yoğun sektör olan meyve sebze mamulleri sektöründe mevsimlik işçilerin ‘tarım işçisi’ kapsamına alınması gerekliliğinin altını çizdi. Gençoğlu, “Mevsimlik işçi sayısının yüksek rakamlara ulaştığı dönemlerde SGK ve İŞKUR ile evrak ve süreç anlamında sıkıntılar yaşanıyor. Mevsimlik işçilerin tarım işçisi kapsamına alınarak bu statüde değerlendirilmesi zaten zorda olan sektörümüzü bir nebze olsun rahatlatacaktır. Bu yönde gerekli düzenlemelerin acilen gündeme gelmesini ve yetkililerin desteğini bekliyoruz” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X