AYŞEGÜL GÜRAL AKTÜRK
Mesut Efe, UEDAŞ’ın Araştırma Geliştirme (Ar-Ge) projeleri, yapılanması ve yatırımları hakkında açıklamalarda bulundu.
2017 yılının yatırımın şekillenmesi anlamında kendileri için önemli olduğunu ifade eden Efe, bunun sebebini hizmet ettikleri bölgenin Türkiye’nin diğer bölgelerine göre daha hızlı büyümesi olarak gösterdi. Türkiye Elektrik İletim AŞ’nin (TEİAŞ) geçen yılki verilerine göre, elektrik satışı anlamında Türkiye’nin yüzde 3,2 kendi bölgelerinin ise yüzde 5,3 büyüdüğünü hatırlatan Efe, ”Bunun altyapısını oluşturmakla görevli bir şirket olarak bizim bölgenin büyümesine bağlı bir şekilde yatırımlarımızı yapabilmemiz gerekiyor” dedi.
240 MİLYON LİRA YATIRIM
Bursa, Yalova, Çanakkale, Balıkesir olmak üzere 4 ilde hizmet verdiklerini ve buraların kendine özgü büyüme potansiyelleri olduğunu anlatan Efe, ”Bursa’da her yıl 50-60 bin bandında bir abone artışı var. Bölgenin tamamında bu 100 bine ulaşabiliyor. İlk önceliğimiz tedarik sürekliliği, can ve mal güvenliği açısından yapılması gereken yatırımlar. Tedarik sürekliliğindeki kasıt, sürdürülebilir kaliteli bir enerjiyi hizmet ettiğimiz 2,9 milyon müşteriye sağlayabilmek” dedi. 2017 yılında 240 milyon liralık bir yatırım yapacaklarının altını çizen Efe, bununla ilgili ihaleleri yaptıklarını ve firmaların belli olduğunu vurguladı.
YENİ PROJELER GELİYOR
Ar-Ge tarafında da şu ana kadar kaçağı yakalayan ‘Çekirge’ benzeri cihazları devreye almaya çalıştıkları bir kaç tane projenin olduğuna işaret eden Efe, ”Bunların tabi Ar-Ge olarak değerlendirilebilmesi için mevzuat gereği Enerji Piyasası Denetleme Kurumu’na (EPDK) yılda 2 defa sunulması ve oradan onay alınması gerekiyor. Bir tanesi 31 Ocak’a kadar diğeri de 31 Temmuz’a kadar sunuluyor. 31 Ocak itibariyle biz bir tane daha projeyi EPDK’ya sunduk. Önümüzdeki günlerde EPDK’ya gidip projeleri anlatacağız, savunmasını yapacağız ve onaylanıp onaylanmadığını göreceğiz. Şuan için onaylanmış olan eski projelerimizi devam ettiriyoruz” diye konuştu. Mesut Efe, ayrıca alçak gerilim tarafında kaçak kullanımın önüne geçmede kullanılan ‘Çekirge’ cihazının bir benzerinin orta gerilim seviyesi için kullanılacağını belirtti.
DENİZ ALTI CİHAZI YOLDA
Bulundukları bölgede diğer bölgelerden çok daha fazla ada bulunduğuna dikkat çeken Efe, şunları kaydetti: ”Adalarımızın sayısı fazla olmasından dolayı deniz altı kablolarımız da çok. Söz konusu kablolarımızdaki herhangi bir deformasyon ya da gelecekte oluşabilecek bir arızayı bize önceden gösterebilecek şekilde bir deniz altı cihazı Ar-Ge projesi yapıyoruz. Bu cihazı hayata geçirdiğimizde robotu denize salacağız ve o da kabloyu takip edecek. Üzerindeki sinyal verebilecek olan parametrelerle bize teknik verisiyle ilgili bazı bilgiler aktaracak. Yine üzerine yerleştireceğimiz termal kamera ısıyı ölçüp değerlendirme yapacak. Kısmi deşarj cihazımız gözle görülemeyen atlamaları tespit edebilecek. Kısaca yerleştireceğimiz kablonun güzergahında bir zarar söz konusu mu gelecekte daha büyük bir hasar yol açar mı gibi ölçümleri yapıp değerlendirmeleri bize aktarabilecek bir cihazımız olacak. Biz de o cihazdan faydalanarak eğer bir sorun varsa büyümeden önlemimizi alabileceğiz. Böylece büyük ve uzun süreli kesintilere sebebiyet verecek arızaları bertaraf edebileceğiz.”
DÜZ BİR ŞİRKET DEĞİLİZ
”Düz bir elektrik dağıtım şirketi olarak faaliyetlerimizi devam ettirmek istemiyoruz. Bizim vizyonumuz mümkünse her alanda faaliyetlerin içerisinde olmak. Çünkü bu kentte büyüyen, üreten ve değer bulan bir şirketiz” diyen Efe, bölgede farklılıklarını göstermek istediklerinin altını çizdi. Sosyal sorumluluk projelerine önem verdiklerini anlatan Efe, ‘Şehrin Işıkları’, ‘Bir kitap daha aydınlık bir hayat’, ‘Kardeşim Üşümesin’ gibi projelerin yanı sıra hastaneler ve spor kulüplerine de destek verdiklerini söyledi. Geçtiğimiz günlerde Uludağ Üniversitesi Hastanesi’ne bir tomografi cihazı yardımı yaptıklarını ifade eden Efe, Bursaspor ve Balıkesirspor’a sponsor olduklarını kaydetti.
GELİRİ KİMSESİZ ÇOCUKLARA GİDİYOR
Gençlik Spor İl Müdürlüğü’nün 2016 yılının Dünya Avrupa Balkan Şampiyonası’nda dereceye giren çocuklara birer ödül verilmesiyle ilgili sponsorluk talebini de olumlu karşıladıklarının altını çizen Efe, önümüzdeki günlerde valilik nezaretinde dereceye girenlere hediyelerinin verileceğini belirtti. Mesut Efe, ”Sosyal projelerimiz içinde tiyatro topluluğumuz da önemli. Tamamen kendi çalışanlarımızdan oluşan amatör arkadaşlarımız bir taraftan kendi işlerini devam ettirirken bir taraftan da böyle bir sosyal proje içerisinde yer alıyor. Bu oyunların tüm geliri kimsesiz çocuklar yararına kullanılıyor” dedi. Efe, bundan sonra da bu tür projelerin içerisinde olmaya devam edeceklerini vurguladı.
DEPREM BÖLGESİNE ELEKTRİK SAĞLANDI
Afet planlarının yazılmış ve valilikle de paylaşılmış olduğunu hatırlatan Efe, doğal afetlere karşı hızlı aksiyon alabilecek bir altyapıya sahip olduklarını kaydetti. Efe, geçtiğimiz günlerde Çanakkale’de yaşanan 5,3’lük deprem ve sonrasında oluşan 807 artçı sarsıntının ardından can kaybı olmadığını ancak maddi hasarlar meydana geldiğini anlattı. Bölgede AFAD ve Kızılay’ın hızla toparlanıp konteyner ya da çadır kentler oluşturduğunu dile getiren Efe şu bilgileri verdi: ”Tabi sadece 4 duvardan ibaret yaşayacakları bir küçük alanın oluşması bu insanların ihtiyaçlarının karşılanması anlamında yeterli değil. Elektrik artık hiçbir insanın vazgeçemediği olmazsa olmaz bir olgu. Dolayısıyla oralara da elektrik ihtiyacının sağlanması gerekiyor. Biz birinci gün 12 tane direk, bir tane de trafo direği dikip o bölgenin hem enerji hem de aydınlatma ihtiyacını karşıladık. Sonraki günlerde valiliğimizin koordinasyonunda farklı bölgelerde yeni çadır kentler, konteynerlar oluşturuldu ve oraların elektrik ihtiyacı bizden talep edildi. Bölgeden zaten çıkmıyoruz. Hatta bir çadırımız var. Oradan bölgenin ihtiyacını hızlı bir şekilde yerinde görüyoruz değerlendiriyoruz. İnsanların bizden beklediğinden daha hızlı şekilde oradaki elektrik altyapısıyla ilgili işlemlerimizi tamamlamış durumdayız. Varsa bir talep onu da seve seve yerine getirebileceğimizi açıkça belirtmek istiyorum.”
KARS’DA ÇAĞRI MERKEZİ AÇILDI
Mesut Efe, UEDAŞ olarak sorumluluklarının farkında olduklarını dile getirerek, ”Saha faaliyetleri büyüdükçe biz de ona göre kendi yapılanmamızı kendi içimizde oluşturuyoruz. Muhtar arkadaşlarımızın ciddi talepleri söz konusu oluyor. Bunların hepsini değerlendirmeye çalışıyoruz. Arıza tarafında çalışan ekibimizle ilgili geçen yıl sonunda 126 tane personel takviyesi oldu. Bu sahanın tüm ihtiyaçlarına yetişebilmek hem de istihdam oluşturabilmek adına önemli. Bölgedeki 2,9 milyon abone ve 5,4 milyon insanın bizimle iletişime geçebilecekleri yolları sürekli açık tutmaya çalışıyoruz. Bunların en önemlisi 186 numaralı çağrı merkezi. Burada daha önce 50 kişilik bir çalışan varken şuanda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın da yönlendirmesiyle istihdam anlamında açık olan bölgeleri biraz daha besleyebilmek adına Kars’ta 200 kişilik ilave bir çağrı merkezi kurduk. 28 Ekim’de açılışımızı yaptık. Sürekli eğitimlerimiz devam ediyor. Eğitimler tamamlanınca artık bize ulaşamamak gibi bir durum kalmayacak. 250 kişilik müşteri temsilcisiyle hizmet vermiş olacağız.”
MUHTARLARA ÖZEL UYGULAMA
İnsanların UEDAŞ ile sağlıklı iletişim kurmasını önemsediklerini ifade eden Mesut Efe, kanalları iki türlü çalıştırdıklarını söyledi. Efe, ”Onlar bize biz onlara kesinlikle ulaşabilmeliyiz. Hem sosyal medyayı kullanıyoruz hem de mobil uygulama gerçekleştirdik. Buradan özellikle muhtar arkadaşlara seslenmek istiyorum. UEDAŞ adı altındaki gerek android gerekse ios telefonlarda uygulamayı indirirlerse o uygulamanın içerisinde kendi bölgelerindeki planlı ve anlık kesintileri görebilecekleri gibi 250 kişilik çağrı merkeziyle canlı chat yapmak suretiyle karşılıklı görüşebilecekler. Önümüzdeki günlerde o uygulamanın altında sadece muhtarların girebileceği, onların özel taleplerinin de aktarabilecekleri yeni bir uygulamayı da hayata geçiriyor olacağız” dedi.