Başbakan Ahmet Davutoğlu, Hollanda’nın Lahey kentindeki Hilton Oteli’nde iş adamlarıyla yaptığı toplantının ardından Başbakanlık Konutu’nda Hollanda Başbakanı Mark Rutte ile bir araya geldi.
Rutte’nin Davutoğlu onuruna verdiği yemeğin ardından iki lider ortak basın toplantısı düzenledi.
Davutoğlu, burada yaptığı konuşmada, “Türkiye-Suriye sınırı ve yüreğimiz, aşımız, evimiz Suriyelilere açıktır. Ama şunu da ifade edeyim, Suriye’deki krizin çözümü için kılını dahi kıpırdatmayan bazı çevrelerin, buna maalesef bazen Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi de dahildir, Suriye’de bu mülteci akınına yol açan Rus bombardımanına “dur” diyemeyen bazı çevrelerin, Rusya’ya dönüp “yeter artık” diyemeyen bazı çevrelerin Türkiye’ye dönüp “sınırlarını aç” diye bir tavsiyede bulunmasını da iki yüzlülük olarak görüyorum” ifadelerini kullandı.
“2 milyon 600 bin Suriyeliyi ağırlarken kimseye sormadık”
“2 milyon 600 bin Suriyeliyi ağırlarken kimseye sormadık” diyen Başbakan Davutoğlu, “Şu anda kapımızda olan 60 bin Suriyeliye de her türlü imkanı sınır ötesinde verirken, bütün aşını, koruma ve barınma imkanlarını sağlarken de kimseye sormuyoruz. Gelmek isteyen Suriyelileri alırız ama birinci önceliğimiz Suriyelilerin, Suriye sınırları içindeki kamplarda barınmasını teminen yeni kamp kuruyoruz” şeklinde konuştu.
“Türkiye mülteci pazarlığı yapacak kadar insani vicdandan uzak bir ülke değil”
Başbakan Davutoğlu, Türkiye-Avrupa Birliği Eylem Planı’nda gündeme gelen 3 milyar avronun kesinlikle Türkiye’ye değil, Suriyeli mültecilere yapılan bir yardım olduğunu belirterek, “Türkiye, 3 milyar avro ile mülteci pazarlığı yapacak kadar insani vicdandan uzak bir ülke değildir. Biz kimseyle mültecilerin maliyetinin pazarlığı yapmadık, yapmayız” dedi.
Türkiye’nin, Suriye’den barbarca yapılan saldırılardan, Suriye rejiminin bombalarından, DEAŞ terör saldırılarından ve son olarak Rusya’nın bütün uluslararası hukuku çiğneyen barbarca saldırılarından kaçan insanların sığındığı bir ülke olduğunu söyleyen Başbakan Davutoğlu, şöyle devam etti:
“Bu insanlar bugün evlerini, yurtlarını barklarını sadece ve sadece ailelerinin hayatlarını kurtarmak için bırakıp kaçıyorlar. Dolayısıyla bu insani trajediye karşı hepimizin birlikte davranma sorumluluğumuz var.”
“Bu insani trajediye karşı birlikte davranma sorumluluğumuz var”
Başbakan Davutoğlu, Türkiye ve Almanya’nın hem Birleşmiş Milletler’de hem NATO’da, Rusya’nın 2254 Sayılı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararını yok sayan uygulamaları karşısında ortak girişimde bulunduğunu belirterek, “Bizimle birlikte savunma bakanlarımız da NATO’da şu anda toplantı halindeler Brüksel’de. Onları da aradık. Türkiye-Hollanda-Almanya birlikte hem BM hem NATO’da bu konuların gündeme getirilmesi konusunda çaba sarf edecekler” dedi.
Suriye sınırındaki sığınmacıların evlerini, yurtlarını, barklarını sadece ve sadece ailelerinin hayatlarını kurtarmak için bırakıp kaçtıklarını vurgulayarak, “Dolasıyla, bu insani trajediye karşı hepimizin birlikte davranma sorumluluğumuz var” şeklinde konuştu.
Başbakan Davutoğlu, Suriye vatandaşlarının Suriye sınırları içinde mümkün olan en uygun şartlarda ağırlanması, Türkiye’ye gelenlerin Türkiye’de bir külfet paylaşımı çerçevesinde ele alınması konularında mutabık kaldıklarını belirtti.
‘YPG terör örgütü değildir diyenlerin samimiyet sorgulamasını yaparız”
Başbakan Davutoğlu, “Eğer birisi PYD ve YPG’nin terör örgütü olmadığını söylüyorsa ya Ortadoğu’daki gerçeklikten ya Irak’tan Sincar üzerinden Suriye’ye sağlanan destekten ya Kandil’de eğitilen Suriyeli, PYD’li teröristlerden habersiz demektir. Eğer birisi ‘PKK terör örgütüdür ama YPG terör örgütü değildir’ diyorsa eldeki bu istihbaratlara rağmen o zaman biz bir samimiyet sorgulaması yaparız” ifadelerini kullandı.
“Çok açık bir şekilde, bizim köklü stratejik ilişkilere sahip olduğumuz stratejik müttefikimiz ABD’nin bu konudaki tutumunun netleşmesini beklemek bizim hakkımızdır” diyen Başbakan Davutoğlu, şunları kaydetti:
“Buradan Washington’a da bütün dost ülkelere de seslenerek ifade ediyorum ki bugün Türkiye’ye zarar vermekle birlikte başka ülkelere zarar vermediği için mazur görülen terör örgütleri bir müddet sonra en büyük zararı diğer ülkelere de verirler.”
“Suriye’de kimyasal silah stokları bulguları var”
Suriye’de başka kimyasal silah stokları olabileceğine ilişkin bazı bulgular olduğunu söyleyen Başbakan Davutoğlu, bunun beş yıldır büyük bir insani trajedi yaşayan Suriye halkı için büyük bir tehlike olduğunu kaydetti.
Hollanda Başbakanı Rutte
Hollanda Başbakanı Mark Rutte da yaptığı açıklamada, Türkiye’nin sığınmacılar konusunda yaptıklarını büyük saygıyla karşıladıklarını belirterek, ”Türkiye’nin gösterdiği çabaları görüyoruz. Bu nedenle bu konuda Türkiye’yi yalnız bırakamayız” dedi.
Rutte, Türkiye’nin Almanya ile sığınmacılar konusunda anlaştığı 10 maddelik planı desteklediklerinin altını çizerek, bu desteği Davutoğlu ile yaptığı görüşmede de gündeme getirdiğini ifade etti.
Sığınmacıların sayısının azalması yönünde gösterilen çabaların sonuç verdiğini belirten Rutte, “Önümüzdeki perşembe ve cuma günü yapılacak AB toplantısında yine Davutoğlu ile bir araya geleceğiz. Bu konuda ortak görüş beyan edeceğiz. Tabii hem Ahmet Davutoğlu adına hem kendi adıma şunun altını çizmek isterim ki, bütün çabalarımız, enerjimiz yapmış olduğumuz anlaşmaların başarılı olması ve ortaklığımızın güçlendirilmesi içindir” dedi.
“Şu anda Kıbrıs’ta adım adım ilerleme sağlanmakta”
Rutte, Kıbrıs sorunun çözümün ilişkin bir soruya karşılık, “Kıbrıs konusuna baktığınız zaman oradaki gelişmeler hususunda ümitliyiz. Şu anda Kıbrıs’ta adım adım ilerleme sağlanmakta. Biz de tabii AB dönem başkanı olarak bunu yakından takip ediyoruz. Kıbrıs’ta şu anda pozitif gelişmeler var. Bunun önümüzdeki aylarda nasıl şekil alacağını hepimiz birlikte izleyeceğiz. Sadece AB üyesi değil dönem başkanı olarak yapılan anlaşmalara sadık kalmayı düşünüyoruz” cevabını verdi.