İran Milli Gaz Şirketi Uluslararası İlişkiler Direktörü Azizullah Ramazani, Türkiye’siz bir doğalgaz rotası çizmenin zayıf ihtimal olduğunu söyledi.
Ramazani, Cenevre’deki Avrupa Sonbahar Gaz Konferansı’nda soruları yanıtladı. İran’a uygulanan uluslararası ambargo ve yaptırımlar nedeniyle doğalgaz ticaretinin istenilen boyutlarda olmadığını, ancak yaptırımların kaldırılmasıyla Türkiye’nin içinde bulunduğu rotanın İran için öncelikli olduğunu belirten Ramazani, ”Türkiye kendi ihtiyacını da karşılayarak gazın batıya intikalinin gerçekleşebilir” ifadelerini kullandı.
EN EKONOMİK OLAN HAT
Diğer olasılıkların ise ‘Azerbaycan üzerinden Gürcistan ve Karadeniz içinden borularla Avrupa’ ve ‘Irak, Suriye, Akdeniz’in içinden geçecek bir boru hattı ile Avrupa’ şeklinde olabileceğini dile getiren Ramazani, ”Türkiye’nin de dahil olduğu bir plan bu olasılıklar içinde teknik olarak en uygun ve ekonomik olanı” diye konuştu.
DAHA UYGUN OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUZ
Ramazani, Türkmen gazının Avrupa’ya taşınması konusunda da artan gaz ihtiyacına dikkati çekerek, şunları kaydetti: ”Avrupa ve Türkiye’nin gaza ihtiyacı devamlı artıyor, 1 Mayıs 2015’te Türkiye-Türkmenistan-Avrupa Birliği-Azerbaycan’ın Dörtlü Görüşme Toplantısı sonucunda Türkmenistan doğalgazının değerlendirilmesine dönük bir mutabakat zaptı ve deklarasyon metni imzalandı. Ancak biz İran’nın üzerinden geçebilecek bir rotanın bu mutabakata rağmen daha uygun olduğunu düşünüyoruz. İran’ın da bulunduğu yeni bir güzergah ile doğalgaz batıya çok daha ucuz ve kolay taşınabilir. Sonuçta, İran ve Türkmen gazının batıya ulaştırılmasında Türkiye’siz bir rota zayıf ihtimal.”
DİKKAT ÇEKEN ‘ÇİN’ AÇIKLAMASI
Ramazani, İran’nın yaptırımların ardından ticaretini hem batı hem doğu kanadında zenginleştirmeyi planladığını ve bu bağlamda Çin ile yapılacak her türlü işbirliğinin önemli olduğunu söyledi. Çin’in diğer devletlerle kıyaslandığında potansiyelinin oldukça fazla olduğunu ve İran’ın Çin’in enerji ihtiyacından sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) veya boru hatları ile doğalgazın Çin’e taşınması konusunda geliştirecek planlarda İran’ın istekli olduğunu vurguladı. Ramazani son olarak, alternatif kaynakların geliştirilmesi, çevresel kaygılar ve nükleer enerjinin Türkiye dahil bir çok ülkenin enerji çeşitlendirilmesine ilave kaynak olarak yapılanmasına rağmen içinde Rusya, İran ve Türkmenistan’ın bulunduğu doğalgaz ticaretinin bölgede daha çok doğalgazın konuşulmasına sebep olacağını anlattı.