Cerrah Mahallesi’nde kurulu Kooperatifin Başkanı ve Ankara Fidan Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Bayram yaptığı açıklamada, yaklaşık 50 bin metrekare alanda aşılanmaya hazır meyve fidanı yetiştirdiklerini belirterek, yabani meyvelerin çekirdeklerinden “deli fidan”lar ürettiklerini ifade etti.
TÜRKİYE’DE SADECE İNEGÖL’DE YAPILIYOR
Türkiye’de bu işin sadece İnegöl’de yapıldığını savunan Bayram, şu bilgileri verdi:
“Eskiden Cerrah’taki herkes kendi başına üretim yapıyordu. 2007 yılında kooperatifleşerek daha kurumsal bir yapıda üretim yapmaya başladık. Ekimde çekirdekleri toprakla buluşturuyoruz. Dikim, tohum olan çekirdeklerin sertliğine göre 3 ay sürüyor. Tohum temin ettikçe ekimlerimizi gerçekleştiriyoruz. Ocak ayında ekimlerimiz bitiyor. Nisanda tohumlar filizleniyor. Taze fidanlar 4 santimetreye ulaştığında çapası başlıyor. Yaz mevsimi boyunca sulama, gübreleme ve ilaçlama işlemlerini gerçekleştiriyoruz. Yaprak dökümleri olunca ekimde sökümlere başlıyoruz. Söküm yaptığımız fidanları depolara çekiyoruz. Burada onları coğrafi bölgelerin özelliklerine göre 6-7 boy şeklinde ayırarak satışa sunuyoruz.”
Ayva, elma, armut, şeftali, nektarin, kiraz, erik, kayısı, ceviz, vişne ve badem gibi fidanlardan yılda yaklaşık 20 milyon ürettiklerini anlatan Bayram, bunu 60 üyenin gerçekleştirdiğini ve 3 bin civarında kişinin de geçimini sağladığını kaydetti.
Bolu, Düzce ve Tokat gibi illerden gelen yabani meyve çekirdeklerinden “deli fidan” ürettiklerine değinen Bayram, yılda ortalama 3 milyon lira kazandıklarını bildirdi.
Bu fidanların Türkiye’nin meyve üretim merkezlerine gönderildiğini vurgulayan Bayram, “Hemen hemen bütün illere fidanlarımızdan gidiyor. Bunun dışında Sırbistan, Afganistan, Kazakistan, Azerbaycan, Makedonya ve Ukrayna’ya deli fidan ihracatı yapıyoruz. Meyve çekirdeği bulsak yılda 40 milyon fidan üretebiliriz” diye konuştu.