Türkiye’de, her üç kişiden birinin yüksek tansiyon hastası olduğuna dikkat çeken Doruk Sağlık Grubu İç Hastalıkları Uzmanı Doktor Önder Akkaya bu hastalığın gençlerde görülme oranının yüzde 11,8 olduğuna işaret etti. Bu oranın, yaş ilerledikçe artış kaydettiğine vurgu yapan Dr. Akkaya “55 yaş üzeri olan bireylerin her ikisinden biri, bu hastalıkla baş etmeye çalışıyor” dedi.
Yüksek tansiyona neden olan durumların başında yüzde 95 oranla genetik yatkınlıkların geldiğini belirten Dr. Önder Akkaya, bunun haricinde aşırı tuz tüketimi, sigara ve alkol gibi alışkanlıklar, çevrenin olumsuz etkileri, stres, beslenmeyle ilgili olumsuz faktörler, fiziksel aktivite azlığı ve obezitenin yer aldığını dile getirdi.
“SİGARA KESİNLİKLE BIRAKILMALI”
Hipertansiyonla mücadelede sigaranın kesin olarak bırakılması gerektiğini vurgulayan Dr. Önder Akkaya, “Aşırı alkol tüketiminden kesin olarak kaçınılmalı, kilo artışları engellenmeli, fiziksel aktivitelere önem verilmeli, tempolu yürüyüşler, hafif koşular, aerobik, yüzme gibi sporlar haftada en az 3 kez 1’er saat yapılmalı, kan yağları, kan şekeri kontrol edilmeli, aşırı protein tüketiminden, doymuş yağlardan kaçınılmalı, sebze ve meyve ağırlıklı dengeli beslenilmeli ve mutlaka tansiyon sorunu olmayan kişiler bile yılda 1 kez tansiyonunu ölçtürmeli” diye konuştu.
Hipertansiyonun baş ağrısı, baş dönmesi, kulak çınlaması, dengesizlik, burun kanamaları, yorgunluk, çarpıntı gibi belirtileri olduğunu söyleyen Dr. Önder Akkay, kimi hastalarda bu tür şikayetler olmadan hastalığa rastlanabildiğini ifade etti.