Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı iş birliğinde Sivas’ta yapımına başlanan “Türkiye’nin ilk ekolojik stadı”nın kaba inşaatı tamamlandı.
Sivas’ta 18 Haziran 2012’de ihalesi yapılan ve 25 Mayıs 2013’te temeli atılan 25 bin seyirci kapasiteli yeni statta çalışmalar, kış şartlarına rağmen devam ediyor. “Ekolojik stat” özelliği taşıyacak stadyum, 130 bin metrekare alan üzerine kurulu komplekste 29 bin metrekare alanı kaplayacak.
Alttan ve tribün ısıtması olacak stadyumun içi ile dışı arasında 8-10 derecelik ısı farkı olacak. Kuzey bölümde bulunan iki kabuk sistemi sayesinde kuzeyden gelen rüzgarlar kesilerek stat içinde ısı artışı sağlanacak. Stat, güneş panelleri sayesinde elektriğinin bir kısmını üretecek.
Çatıda bulunan oluk sistemi sayesinde biriken yağmur ve kar sularını bodrum katında kullanma suyu olarak depolayacak Türkiye’nin ilk ekolojik stadı, futbolseverlere seyir keyfi sunacak.
“Türkiye’de böyle bir stat yok”
Yüklenici firmanın şantiye şefi ve sorumlu mühendisi Emre Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, “Kaba inşaatı bitirdik. İnşaatın genel durumu olarak da yüzde 65 seviyesine geldik. Çelik çatı imalatı da bitti. Şu anda cephe çeliği devam ediyor ve bu işin yarısına yaklaştık. Mekanik imalatlar olarak yüzde 90 seviyesine geldik. Yine elektrik imalatları olarak yüzde 80 seviyesine geldik” diye konuştu.
Yıldırım, don nedeniyle ince işçiliğe ara verdiklerini, 1 Mart gibi içeride de yeniden çalışmaya başlayacaklarını söyledi.
İnce işçiliğin ardından cephe imalatları ve kaplamalarının başlayacağını dile getiren Yıldırım, “İmalatlar bittikten sonra da koltuk yerleşimi ve çim serimi başlayacak. Çevre düzenlemesi yazın ortasını bulur. Çimlerin mevcut stattaki gibi alttan ısıtmalı olup olmayacağıyla ilgili henüz verilmiş bir karar yok. Sulu sistem olacak. Değiştirmek gibi bir talep gelmedi” dedi.
Stadı yeni sezona yetiştirmeye çalıştıklarını ifade eden Yıldırım, olumsuz hava koşulları nedeniyle alçı, sıva ve boya gibi imalatları yapamadıklarını ancak demir ve mekanik imalatların devam ettiğini belirtti.
Yıldırım, kış aylarında stat inşaatında 100 kişinin çalıştığını, inşaat sezonunda ise sayının 250-300’e çıktığını dile getirdi.
Stadın kendini yenileyebileceğine ve elektrik enerjisinin bir kısmını üreteceğine dikkati çeken Yıldırım, “Güneş panelleri var. Çatıda yağmur suyunu toplayan bir sistem var. Bodrum katta yağmur suyunu topluyor, bu saha ve çevre sulamada kullanılacak. Türkiye’de böyle bir stat yok. İlk defa uygulanıyor. Çevre açısından güzel bir proje” ifadelerini kullandı.
Yeni stadın temeli, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ve dönemin Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç’ın katıldığı törenle 25 Mayıs 2013’te atılmıştı.