AYŞEGÜL GÜRAL AKTÜRK
Sabancı Üniversitesi Finans Kürsü Başkanı Prof. Dr. Özgür Demirtaş, Türkiye’nin yapısal reformlara ihtiyacı olduğunu vurgulayarak, mümkün olduğu kadar kendini çevredeki bataklıktan uzak tutması gerektiğinin altını çizdi.
Demirtaş, önceki gece Bursa Organize Sanayi Bölgesi Sanayici ve İşadamları Derneği (BOSİAD) tarafından Podyumpark Davet’te düzenlenen toplantıda ‘Bilim, Ekonomi, Gelecek ve Siz’ konulu bir sunum gerçekleştirdi. Sunum öncesi gazetecilerin sorularını yanıtlayan Demirtaş, Türkiye ve dünya ekonomisine yönelik değerlendirmelerde bulundu. Türkiye’de bir cari açık problemi olduğunu belirten Demirtaş, ”Şuanda Türkiye’nin cari açığı geçmiş yıllara oranla oldukça düştü ama düşmesi bu problemin çözüldüğü anlamına gelmiyor. Türkiye’nin cari açığının çok büyük bir bölümü enerji kaynaklı. Yani biz enerji tüketen bir ülkeyiz. Enerji fiyatlarında da çok büyük bir düşüş var. Bu düşüşten dolayı suni olarak bu rakam geri geldi. Ama enerji fiyatlarındaki en ufak bir zıplama cari açığımızda da bir zıplamaya neden olacaktır. Dolayısıyla bu problem köklü bir şekilde çözülmedi. Türkiye’nin buna eğilmesi gerekiyor” diye konuştu.
“PARA POLİTİKASIYLA OLMAZ”
Türkiye’nin para politikasıyla bir takım işleri halletmeye çalıştığına dikkat çeken Demirtaş, bu durumu ağrı kesiciyle kırık bir bacağı tedavi etmeye çalışmaya benzetti. Özgür Demirtaş, ”Bunun yapılmaması lazım. Faiz indirerek veya artırarak ekonomiyi tam anlamıyla ileri götüremezsiniz. Bir araba düşünün arabanın ileri doğru hareket etmesinde birçok faktör var. Gaz pedalı da var vites de var direksiyon da var. Bunlardan sadece birini kullanarak arabayı sağ salim bir şekilde A noktasından B noktasına götüremezsiniz. Ekonomi de bununla aynı” diye konuştu.
“SAHAYA EN İYİ OYUNCULARLA ÇIKMALIYIZ”
Dünyanın ekonomik olarak bir çalkantı içerisinde olduğunun altını çizen Prof. Dr. Özgür Demirtaş, Türkiye ekonomisiyle ilgili daha kesin şeyler söylenebilmesi için reformların yapılıp yapılmadığına bakmak gerektiğini anlattı. Geciken reformlar olduğunu ifade eden Demirtaş, şunları kaydetti: ”Türkiye’nin 2008 yılından sonra ivedilikle girişmiş olması gereken bir takım reformlar var. Bunlar olmadı maalesef. Onların hızlandırılması gerekiyor. Benim şöyle bir söylemim var, torpilli oyuncuyla sahaya çıkan futbol takımı kaybetmeye mahkumdur. En iyi oyuncularınızla sahaya çıkmanız lazım. Türkiye’de oldukça fazla sayıda yetenekli kişi olduğuna inanıyorum. Genç bir nüfusu da var. Aynı zamanda arzulu ve istekli bir nüfusu da var. O yüzden doğru yerlere doğru insanların da gelmesi lazım ki bu reformlar hızlanarak devam etsin.”
“FAİZ KARARI SEMBOLİK BİR İNDİRİM”
Prof. Dr. Demirtaş, dünya ekonomisinin korkunç bir çalkantıda olduğunu ifade ederek, ”Her merkez bankası para basarak daha fazla likidite vererek kendi para birimini değersizleştirip ihracat yoluyla büyümeye çalışıyor ama bu bir kısır döngü” dedi. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın (TCMB) geçtiğimiz gün aldığı faiz kararını da değerlendiren Prof. Dr. Demirtaş, TCMB’nin üst bandı indirdiğini hatırlattı. Demirtaş, ”Bu son derece sembolik bir indirim” dedi.
“GİRDAP BİZİ DE ÇEKER”
Prof. Dr. Özgür Demirtaş, inovasyon ve Ar-Ge yapıp bunu bir de ürün olarak piyasaya çıkarabilen şirketlere üst düzeyde teşvik gerektiğini söyledi. Demirtaş, şöyle devam etti: ”Sonra da o teşviğin doğru yerlere gidip gitmediğinin regülasyonu gerekiyor. Para politikası işin en basite kaçan yolu. Bu bizim Merkez Bankası çalışanlarımıza da gereksiz bir baskı yapıyor. O baskıyı onların üzerinden alabilmemiz lazım. Bu çalkantılı zamanlarda Türkiye’nin polemiklerden de uzaklaşması gerekiyor. Etrafımızda mezheplere dayalı savaşlar olabilir bunun tehlikesi var. Üçüncü dünya savaşlarından bahsediliyor. Türkiye, mümkün olduğu kadar bu bataklıktan kendini uzak tutup az önce söylediğim şeylere odaklanmalı. Aksi takdirde bu girdap bizi de çeker.”