Fransa’da pazar günü yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerini yüzde 66 oy alarak kazanan Yürüyüş Hareketi lideri Emmanuel Macron, dün ilk kez görevini devralacağı François Hollande ile birlikte 8 Mayıs törenine katıldı.
AB yanlısı Macron, önümüzdeki pazar günü halefi François Hollande’dan görevi devrelmaya hazırlanırken, yeni cumhurbaşkanının Türkiye’ye karşı nasıl bir tutum izleyeceği merak konusu. Macron, seçim kampanyası sırasında, Türkiye’deki referandumun “otoriterleşme” yarattığını söyleyerek, kendisinin cumhurbaşkanı seçilmesi durumunda Türkiye’nin Avrupa Birliği müzakerelerinde ilerleme olmayacağını belirttmişti. Macron, seçilirse Fransa’nın tüm ülkelerdeki demokratları koruyacağını belirterek ‘Türkiye’nin içine girmekte olduğu eğilimden çok derin üzüntü duyuyorum ve bunu onaylamıyorum’ diye konuşmuştu.
TÜRKİYE AVRUPA DIŞI
Macron, programını açıklarken Türkiye’yi Avrupa formatı dışında gördüğü mesajları verdi. Türkiye’yi, Suudi Arabistan ve İran’la birlikte “yeni güçler”olarak tanımladı. “Uluslararası planda istikrar ve Fransa’nın çıkarları öyle gerektirdiği için otoriter rejimlerden oluşan bu ülkelerle diyaloğun şart olduğunu” söyledi.
ERMENİLERE DESTEK
Ülkedeki Ermeni kuruluşlarıyla François Hollande gibi siyasi bağı olmamasına rağmen, Maçron bu yıl 24 Nisan’da, cumhurbaşkanı seçimi ilk turunun hemen ertesinde, Paris’teki Komitas (Gomidas) anıtını ziyareti ihmal etmedi. Macron, burada’Ermeni soykırımının dünyada tanınması için mücadele vereceğini’ söyledi. Buna karşılık liberal iş dünyasıyla arası iyi olan Macron’un, Türkiye’deki pazar payını arttırmak isteyen Fransız iş dünyası nedeniyle ikili ilişkilerde ağırlığı ekonomik ve ticari işbirliğine kaydırabileceği belirtildi.