Biçer, AA muhabirine 2015-2018 dönemini kapsayan Türkiye Girişimcilik Stratejisi ve Eylem Planı’na (GİSEP) ilişkin açıklamalarda bulundu, planın stratejik hedefleri ve belirlenen eylemler hakkında bilgi verdi.
KOBİ Stratejisi ve Eylem Planından (KSEP) ayrı olarak, girişimciliğe odaklı strateji ve eylem planı oluşturma zorunluluğunun doğmasıyla, GİSEP’in hazırlandığını belirten Biçer, GİSEP’te dünyada ve Türkiye’de girişimciliğin mevcut durumunun, girişimcilik politikalarının, AB’deki girişimciliği destekleme politika ve programları gibi konuların ele alındığını ve Türkiye’deki girişimciliğin durumuna yönelik uluslararası araştırma sonuçlarının paylaşıldığını anlattı.
GİSEP’te özellikle “yenilikçi girişimcilik” konusunun ayrı müdahale alanı olarak ele alındığının ve tüm müdahale alanlarını çapraz kesen bir konu olarak değerlendirildiğinin altını çizen Biçer, bu kapsamda hızlı büyüyen, küresel doğan firmaların ve teknogirişimcilerin desteklenmesi ile tematik kuluçka merkezlerinin kurulmasının hedeflendiğini söyledi. Böylece akademisyenlerin girişimciliğe özendirileceğini ve internet girişimlerinin destekleneceğine işaret eden Biçer, şöyle konuştu:
“Girişimcilik konusu, Türkiye Hayat Boyu Öğrenme Strateji Belgesi ve Eylem Planı (2014-2018) ve Milli Eğitim Bakanlığı Stratejik Planında (2010-2014) ilk ve orta öğretim okullarının bireysel stratejik planları kapsamına alındı. Böylece ilk ve orta öğretim okullarında, girişimcilik odaklı AB projeleri yürütülmeye başlandı. Genel ortaöğretim okullarında seçmeli olarak okutulan “girişimcilik” dersi öğretim programı hazırlandı ve halen uygulanıyor. 7-8. sınıflarda uygulanan teknoloji ve tasarım dersinde öğrencilerin tüm derslerde öğrendikleri bilgileri disiplinler arası yaklaşımla yaratıcı fikirler geliştirerek bir ürüne dönüştürmeleri teşvik ediliyor, öğrencilerin yenilikçilik ve girişimcilik becerilerinin eseri olan proje çalışmaları ulusal düzeyde sergileniyor… Yeni Türkiye’nin sürdürülebilir büyüme ve kalkınması için gençlerimizin, çocuk yaşta girişimcilik dersi alması bir gereklilik. Bugün atılan girişimcilik tohumları, yarın KOBİ’lere dönüşecek, Türkiye girişimcileriyle büyüyecek.”
TEKMER ve İŞGEM faaliyetleri
Biçer, Türkiye Girişimcilik Stratejisi ve Eylem Planı’nda süreci hızlandırma ve sistematikleştirme amacıyla desteklenen İş Geliştirme Merkezlerinin (İŞGEM) de kapsamlı şekilde ele alındığını vurguladı.
Geçen yıl kasımda 26 ilde 43 Teknoloji Geliştirme Merkezinin (TEKMER) faaliyet gösterdiğini hatırlatan Biçer, TEKMER’i olmayan 73 üniversite ile de Ar-Ge ve İnovasyon İşbirliği Protokolü bulunduğunu kaydetti. Biçer, 2010-2014 döneminde TEKMER’lerde yer alan 485 işletmeden, 280 işletme projesinin tamamlandığını, 205 işletme projesinin ise desteklendiğini ifade etti.
TEKMER’lerde desteklenen işletmelerin proje bütçesinin 154 milyon lirayı bulduğuna dikkati çeken Biçer, ayrıca Ar-Ge, inovasyon ve endüstriyel uygulamaları kapsamında desteklenen bin 35 Ar-Ge personeli bulunduğunu bildirdi. Geçen yıl Ekim ayı itibarıyla kullanım hakkı alan 14 İŞGEM’de faaliyet gösteren firma sayısının ise 389’u bulduğunu belirten Biçer, bu firmalarda 2 bin 91 kişi istihdam edildiğini de kaydetti.