Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, forumun açılışında yaptığı konuşmada, iki ülke arasındaki mevcut ekonomik ilişkilerin potansiyeline yakışır sonuçlar sergilemediğini belirterek, Türkiye ve Endonezya’nın ticari ortaklıklarını ve yatırım faaliyetlerini artırması gerektiğini söyledi.
Endonezya’nın Türkiye ile benzer ekonomik dinamikler sergilediğini ifade eden Zeybekci, G20 üyesi olan iki ülkenin katma değeri yüksek mal ticareti yapmaları ve aralarındaki ticari dengeleri iyileştirmeleri gerektiğini kaydetti. Türkiye’nin Endonezya’nın Avrupa’ya açılmasında kilit kapı olarak önemli bir rol oynadığına vurgu yapan Zeybekci, Güneydoğu Asya Uluslar Birliği’nin (ASEAN) oluşumuyla yeniden yapılanmaya çalışan Endonezya ve AB ile Gümrük Birliği anlaşmasına sahip olan Türkiye’nin birbirini tamamlayan iki ülke olduğunun altını çizdi.
KEŞFEDİLMEYİ BEKLEYEN PAZAR
Endonezya Ekonomi Bakanı Sofyan Djalil ise, Endonezya’nın 250 milyon nüfusuyla Güney Asya’nın en büyük ekonomik aktörü olarak Türk iş adamları için keşfedilmeyi bekleyen bir pazar olduğunu ifade etti. Hızla gelişmekte olan Endonezya’da enerji ve altyapı projelerinde yatırıma ihtiyaç duyulduğuna işaret eden Djalil, ülkenin mevcut elektrik tüketimini karşılamak için her sene 10 milyon megawatt yatırım yapması gerektiğini belirtti.
BÜYÜLEYİCİ BİR EKONOMİ
DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan da, Türk iş dünyasının Asya’ya baktığında Endonezya’yı orta ve uzun vadeli verileriyle büyüleyici bir ekonomi olarak gördüğünü dile getirdi. İki ülke arasında daha güçlü ekonomik iş birliğinin olması için mesafenin yakınlaştırılması gerektiğini kaydeden Vardan, ekonomik ilişkilere imkan verecek hukuki alt yapı ile Türk ve Endonezyalı şirketlerin arasındaki diyalog mekanizmasının güçlendirilmesi gerektiğini söyledi.