Türkiye ekonomisinde 10 yılda birçok başarı elde edildi

Dünya Bankası Başkan Yardımcısı Sri Mulyani, Türkiye ekonomisinde son 10 yıl içerisinde birçok başarı elde edildiğini belirtti.

Türkiye ekonomisinde 10 yılda birçok başarı elde edildi

Dünya Bankası Başkan Yardımcısı Sri Mulyani, Türkiye ekonomisinde son 10 yıl içerisinde birçok başarı elde edildiğini belirtti.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Mulyani, Türkiye’nin  hızlı gelişen bir ekonomi olduğunu ifade etti.

Türkiye’de ekonominin temelinin güçlendiğini aktaran Mulyani, aynı zamanda  refah oranının arttığını ve fakirliğin azaldığını dile getirdi.

Mulyani, Türkiye ekonomisinde son 10 yıl içerisinde bir çok başarı elde edildiğini bildirdi. Ancak Türk ekonomisinde hala bazı kırılganlıklar  olduğuna dikkati çeken Mulyani,  cari açığın önemli bir sorun olduğunu işaret etti.

Türkiye’de ihracatın desteklenmesi ve yabancı yatırımların ülkeye çekilmesi  anlamında ilerleme olduğunu dile getiren Mulyani, bu ilerlemenin  cari açığın azaltılmasında kolaylık sağlayabileceğini anlattı.

Mulyani, Türkiye’de ekonomik anlamdaki sıkıntıların çözülmesinin reformlardaki ilerlemeye bağlı olduğunu vurgulayarak, iş piyasası,  ve yatırımların desteklenmesi gereken konular olduğunu kaydetti. 

Beşeri sermaye yatırımlarının da desteklenmesi gereken diğer bir alan olduğunu belirten Mulyani,  Türkiye’nin  yüksek gelirli bir ülke olma yolunda ilerlediğini ve bu sebepten dolayı Türkiye’ye daha fazla yatırımın gerektiğini ifade etti.

Mulyani, G20 Müsteşarları ve Merkez Bankası Başkan Yardımcıları Toplantısı’nda da yatırımın ön plana çıkardıkları konulardan biri olduğunu bildirdi.

Türkiye Fed’in normalleşme sürecine daha hazır halde

Sri Mulyani, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) para politikasını normalleştirmesi konusunda  gelişmekte olan ülkelerin farklı pozisyonlarda olduğunu aktardı. Mulyani, Türkiye’nin Fed’in normalleşme sürecinde kırılganlık yaşayan ülkelerden biri olduğunu dile getirdi.

Türkiye’de bu kırılganlıkların yaşanmasında cari açık ve yüksek enflasyonun etkili olduğuna dikkati çeken Mulyani, ancak Türkiye’nin bu normalleşme sürecine şu anda daha hazır halde olduğunu anlattı.

Mulyani, diğer gelişmekte olan piyasaların da Fed’in normalleşme sürecine hazır olduğuna işaret etti.

Bazı ülkelerin cari açıklarında önemli ölçüde daralma gözlendiğini vurgulayan Mulyani,  2015’ten sonra gelişmekte olan ülkelerin Fed’in politika değişikliğine ekonomik reformlarla daha uyumlu bir pozisyon alabileceğini kaydetti.

Petrol fiyatlarındaki düşüş Türkiye gibi ülkelerin bütçelerine olumlu yansıyacak

Dünya Bankası Başkan Yardımcısı Mulyani, petrol fiyatlarında  son 4-5 ay içerisinde çok sert düşüşler yaşandığını anımsatarak, petroldeki bu sert düşüşün Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin daha ucuz petrol almalarını sağlayacağını ve bu durumun bütçelerine olumlu yansıyacağını söyledi.

Petrol fiyatlarındaki sert düşüşün petrol ihraç eden ülkeleri zor bir durum içerisine sokabileceğini vurgulayan Mulyani, Rusya ve Ortadoğu ülkelerinin bütçeleri ve gelirlerinin bundan olumsuz etkilenebileceğini sözlerine ekledi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X