Türkiye çipli kimliklere hazırlanıyor

Çipli kimlik kartlarıyla uyumlu uygulamalar ve cihazlar geliştirmek isteyen işletmeler, TÜBİTAK’ın kapısını çalıyor. E-kimlik endüstri entegrasyonu kapsamında kuruluşlara sunulan destek paketleri 4 temel başlıkta toplanıyor.

Türkiye çipli kimliklere hazırlanıyor

Çipli kimlik kartlarının yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmalar sürdürülürken, kartlarla uyumlu uygulamalar ve cihazlar geliştirmek isteyen işletmeler, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunun (TÜBİTAK) kapısını çalıyor.

TÜBİTAK BİLGEM Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü (UEKAE) tarafından kartın kullanımına yönelik e-kimlik endüstri entegrasyonu çalışmaları yürütülüyor.

EĞİTİM VE DESTEK HİZMETLERİ VERİLİYOR

Bu kapsamda, UEKAE E-Kimlik Uygulamaları Birimi tarafından talepte bulunan kuruluşlara kimlik kartı ile ilgili bilgilendirmeler yapılıyor ve kurumun sağladığı eğitim ve destek hizmetleri veriliyor.

Destek hizmetleri, test sertifikaları ile oluşturulmuş örnek test kartı ve test geliştirme ortamı sağlanması ile sunuluyor.

Bu doğrultuda bugüne kadar 50’den fazla kuruluş e-kimlik endüstri entegrasyonu hizmeti almak için yazılı olarak TÜBİTAK BİLGEM Başkanlığına başvuruda bulundu.

Kuruluşlar, kendi ihtiyaçlarına göre farklı sebeplerden kurumun kapısını çaldı.

Bazı kuruluşlar yeni kimlik kartı ile uyumlu uygulama geliştirmek isterken, bazı kuruluşları kimlik kartı ile biyometrik doğrulama gerçekleştirecek cihaz üretmeyi amaçlıyor.

TÜBİTAK BİLGEM, farklı istekler için hazırlanmış destek paketleriyle kuruluşların taleplerini karşılamaya çalışıyor.

Kimlik kartı entegrasyon süreçlerini tamamlayan kuruluşlar, kimlik kartının yaygınlaşmasını, teknoloji firmalarının biyometrik doğrulama için çözümler üretmesini ve kartın kullanımı ile ilgili gerekli mevzuatların yayımlanmasını bekliyorlar.

SANAYİYE SUNULAN DESTEKLER

Kimlik Kartı Endüstri Entegrasyonu Destek Paketi’nden kimlik kartı ve elektronik kimlik doğrulama sistemi altyapısına entegre olacak uygulama geliştirmek isteyenler yararlanıyor. Bu kapsamda yürütülen çalışmalarla, standart kart okuyucu kullanarak, kimlik kartı ile entegre olacak bilgisayar uygulaması geliştirmek isteyenlere gerekli teknolojik alt yapının sağlanması ve geliştirme süresince teknik destek verilmesi planlanıyor.

Kimlik Kartı Yazılım Kütüphanesi Geliştirici Destek Paketi’nden kimlik kartı için yazılım kütüphanesi geliştirmek isteyenler faydalanıyor. Böylece kimlik kartı ile entegre olacak bilgisayar uygulamaları için kimlik kartı yazılım kütüphanesi geliştirmek isteyenlere gerekli teknolojik altyapının sağlanması ve geliştirme süresince teknik destek verilmesi hedefleniyor.

Kart Erişim Cihazı Endüstri Entegrasyonu Destek Paketi’nden kimlik kartı ve elektronik kimlik doğrulama sistemi altyapısına entegre olacak uygulama geliştirmek isteyenler yararlanıyor. Bu kapsamda, kart erişim cihazı kullanarak, kimlik kartı ile entegre olacak bilgisayar uygulaması geliştirmek isteyenlere gerekli teknolojik alt yapının sağlanması ve geliştirme süresince teknik destek verilmesi amaçlanıyor.

Kart Erişim Cihazı Geliştirme Destek Paketi’nden bu cihazları geliştirmek isteyenler faydalanıyor. Böylece Türk Standard’ları Enstitüsü tarafından yayımlanan standartlarına uygun cihaz geliştirmek isteyenlere gerekli teknolojik alt yapının sağlanması ve geliştirme süresince teknik destek verilmesi öngörülüyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X