Farklı coğrafyalardaki 63 ülkede sofraları süsleyen milli tatlı baklavanın ihracat getirisi 5 yılda 17,5 milyon dolar oldu.
TÜİK verilerine göre, Türkiye, 2010-2014 döneminde Türk mutfağının geleneksel tatlısı baklavayla dünyanın 63 ülkesine bin 564 ton ihracat yaptı.
Baklava ihracatından 2010’da 3 milyon 432 bin dolar, 2011’de 2 milyon 857 bin dolar, 2012’de 3 milyon 431 bin dolar, 2013’te 3 milyon 726 bin dolar, 2014’te 4 milyon 62 bin dolar gelir sağlandı. Böylece, baklava ihracatının ülke ekonomisine katkısı 17 milyon 508 bin dolar olarak gerçekleşti.
Türkiye’nin baklava ihracatında ilk sırayı 3 milyon 465 bin dolar değerinde 330 ton ürünle ABD aldı. Gurbetçilerin yoğun olduğu Almanya, bu dönemde Türkiye’nin en çok baklava ihraç ettiği ikinci ülke oldu. Almanya’ya yapılan baklava ihracatından 1 milyon 268 bin dolar gelir elde edildi.
Birleşik Arap Emirlikleri, 661 bin dolarla Türkiye’nin baklava ihracatında üçüncü sırada yer alırken, bunu 563 bin dolarla İsviçre, 526 bin dolarla Suudi Arabistan, 366 bin dolarla Avustralya, 340 bin dolarla Irak, 365 bin dolarla Belçika ve 252 bin dolarla Fransa takip etti.
“Baklava ihracatı arttı”
Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği (BAKTAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’de günlük 950 ton baklava üretildiğini belirterek, ülkede kişi başı baklava tüketiminin yıllık 4,4 kilogram olduğunu söyledi.
BAKTAD olarak medya desteğiyle son yıllarda yurtdışına yönelik yaptıkları tanıtım çalışmaları sayesinde baklavanın uluslararası piyasalardaki yerini sağlamlaştırdıklarını vurgulayan Yıldırım, “Ülke olarak en fazla ihracatı ABD’ye yapıyoruz. Amerikalıların dondurma, peynirli kek ve elmalı pastaya düşkünlüğü malum. Baklava bunlardan çok daha asil bir tatlı. Lezzet profiline uygun olduğu için son zamanlarda baklava da Amerika’da aranılır tatlılar arasına girdi. Bu da dolayısıyla ihracatta ABD’nin ilk sırada gelmesini sağladı” değerlendirmesinde bulundu.