DİLEK ATLI
Nilüfer Belediyesi’nin katkılarıyla Susma Platformu’nun düzenlediği sansür ve otosansürle ilgili seminer, geçtiğimiz günlerde Nâzım Hikmet Kültürevi’nde gerçekleştirildi. Etkinlikte ünlü yönetmen Ezel Akay da bir konuşma yaptı.
Moderatörlüğünü Susma Platformu Koordinatörü Özlem Altunok’un üstlendiği etkinlikte avukat Ferat Çağıl, hukuksal süreçte neler yapılabileceği konusunda bilgiler verdi.
FARKINDALIK YARATMAK…
Şikâyet etmek yerine projeler üreterek ve gelişerek farkındalık yaratabileceklerini vurgulayan Akay, konuşmasında şunları kaydetti:
“Susma Platformu’nun arşiv niteliği taşıyan etkinlikleri gelecekte bilgi açısından sanat dünyası için kaynak olacaktır. Otosansür, sinema için de geçerli. Herkes kendini sansürlüyor. Türk sinemasında yaratıcılık eksikliği var. Bütün filmler birbirine benziyor. Festivallerde jürilik yaptığım için birçok filmi izleme şansı buluyorum. Otosansürcülük alışkanlık yaratıyor.”
Kültür Bakanlığı’na gönderdiği projelerinin kabul edilmediğini ama Cannes Film Festivali’nde takdir gördüğünü ifade eden Akay, dünyadaki örneklere değinerek, belgesel türündeki sansüre değindi.
İran sinemasının sansürle akılcı ve ilginç projelerle başa çıktığını söyleyen Akay, “Yatırımcı bulmalıyız. Sansürü aşmakla uğraşmak yerine evrensel işlere imza atmak, sinema salonlarının sayısını artırmak gerek” dedi.