Garanti Bankası Genel Müdürü Fuat Erbil, önünüzdeki dönemde Türk Lirası’nın değerleneceğini ileri sürdü.
Erbil, 2016 gerçekleşmeleri ve 2017 beklentilerine ilişkin yaptığı değerlendirmede, dolar/TL seviyesini etkileyen iç ve dış dinamiklerin 2-3 ay içerisinde netlik kazanmasıyla kurun stabilize olacağını ve TL’nin değer kazanacağını düşündüğünü ifade etti. Kurda yaşanan yükselişin enflasyona etkisinin tam olarak görülmediğini dile getiren Erbil, geçen yıl gıda fiyatlarının düşük olduğunu ancak bu yıl gıda enflasyonunun yüksek geldiğini söyledi. 2017’de enflasyon dinamikleri anlamında gıda fiyatlarının takip edileceğinin altını çizen Erbil, enerji fiyatlarının da geçen yıla kıyasla yüksek seyretmesinden ötürü enflasyonun baskı altında olacağını vurguladı. Erbil, TL kullanımının artması ve bundan sonra da bu trendin devam edecek olmasının yabancı para kredi talebini göreceli azaltacağını öngördüklerini kaydetti.
YAKIN VADEDE FONLAMA MALİYETİ DÜŞMEYECEK
Fuat Erbil, bu yıl bankacılık sektöründe aktif kalitesinin hep gündemde olacağını belirterek, Türkiye’de enflasyon ve buna paralel piyasadaki sıkılaşmanın faiz oranlarına yansımasının bankalar üzerinde, marj anlamında negatif baskı yaratacağını, özellikle sıkı para politikası sonucu ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin bir ay öncesine göre 200 baz puan arttığını anlattı. Merkez Bankasının en önemli gösterge aracının ortalama fonlama maliyeti olduğuna işaret eden Erbil, ”Enflasyon seviyesi dikkate alındığında ortalama fonlama maliyetinde gevşeme beklemenin yanıltıcı olacağını düşünüyorum. Yakın vadede de ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti düşmeyecek. Bunda da en büyük etken enflasyon” diye konuştu.
BİR İKİ AYDA BOLLAŞMAZ
Erbil, 1-2 aylık süreçte enflasyonun artma ihtimali olan bir ortamda TL’nin bollaşmasını beklemenin çok doğru olmayacağını ifade ederek, şunları kaydetti: ”2016’da bankacılık sektörü olarak sermaye anlamında rahattık. Bu yıl da büyüyeceğiz. Bankacılık olarak ne kadar sermayemiz varsa o kadar büyüyebileceğiz. Bunun bir sınırı var. 1 liraya 8 liralık kredi verebiliyoruz. Bunu 10-12 lira yapamıyoruz. Bunun bir katsayısı var. Bir şekilde ya karlılığı artırmalıyız ya da ortak sermaye getirmeli. Dolar kurunun volatilitesini azaltmak lazım.”
GARANTİ’NİN KREDİLERİNİN YÜZDE 40’I YABANCI PARA
Garanti’nin kredilerinin yüzde 40’a yakını yabancı para. Hiç kredi vermeyelim bugünden yarına, dolar/TL’de yüzde 10’luk bir artış olsa sermaye yeterliliğimiz 60 baz puan azalıyor. Sermaye yeterlilik rasyomuz yüzde 16’dan yüzde 15,4’e düşüyor. Kar ettiğimiz zaman bunu sermayemize ekliyoruz ve kredi olarak veriyoruz.”
BAZI GÜNLER RÜZGAR TERS ESİYOR
– Global arenada belirsizlik ve bilinmezlik hala devam ediyor.
– Bazı günler rüzgar iyi esiyor, bazı günler rüzgar ters esiyor.
– BBVA, ana hissedarımız. Onlar Türkiye’de olmaktan memnunlar.
– Donalt Trump’ın söylemlerinin hayata geçmesini görmemiz lazım.
– Türkiye’nin daha fazla döviz kazandırıcı işlemler yapması lazım.
– Beklentilerin ötesinde bir büyüme olabilir. Bunun sinyalleri var.
– Ekonominin en önemli parçası olan KOBİ’ler şoklara da en duyarlı.
– Şu anda Kuzey Marmara Otoyolu, Garanti’nin radarında olan mega proje.
– İhalesi yapılan Çanakkale Köprüsü projesini yakından takip ediyoruz.