Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye ve İtalya arasındaki iş birliğinin, Avrasya ve Akdeniz ölçekli ticareti çok büyük ve önemli ölçüde etkileyebileceğini belirterek, “Dolayısıyla Türkiye ve İtalya hem ikili ilişkiler bağlamında hem de geleceğe dönük olarak küresel ekonominin alacağı şekil bağlamında da son derece etkide bulunabilecek iki ülkedir” dedi.
Davutoğlu, İtalya Başbakanı Matteo Renzi ile İstanbul Wyndham Grand Levent Hotel’de düzenlenen Türkiye-İtalya İş Forumu’na katıldı.
Forumun açılışında konuşan Davutoğlu, Türkiye ve İtalya’nın köklü siyasi dostluk geleneğini ticari gelenekle birleştirdiğini ifade ederek, İtalya’nın Akdeniz medeniyeti ve ticaretinin önemli merkezi olduğunu, İstanbul’un da bütün Avrasya’yı geçen İpek Yolu’nun son halkasını oluşturduğunu anlattı.
Ahmet Davutoğlu, “Bugün de Türkiye ve İtalya arasındaki iş birliği, aslında Avrasya ve Akdeniz ölçekli ticareti çok büyük ve önemli ölçüde etkileyebilecek verimli bir iş birliğidir. Biz dün ve bugün görüşürken sadece Türkiye ve İtalya Başbakanları olarak değil, aynı zamanda G-20 dönem başkanlığı ile Avrupa Birliği dönem başkanlığının buluşması şeklinde bir araya geldik. Dolayısıyla Türkiye ve İtalya hem ikili ilişkiler bağlamında hem de geleceğe dönük olarak küresel ekonominin alacağı şekil bağlamında da son derece etkide bulunabilecek iki ülkedir” diye konuştu.
Başbakan Davutoğlu, bu ilişkilerin ekonomik boyutunda çok kapsamlı iş birliği alanlarının bulunduğunu belirterek, şöyle devam etti:
“İtalya Türkiye’nin toplam dış ticaretinde dördüncü önemli ortağıdır. İthalatta beşinci, ithalatta dördüncü. İtalyan şirketlerinin Türkiye’de çok ciddi yatırımları olmuştur. 4,3 milyar doları, 4,5 milyar doları geçen yatırımlar. Biz daha fazla iş birliği için el ele yürümeye kararlıyız. Bu çerçevede yaptığımız görüşmelerde 19,5 milyar doları bulan ve son 5 yıl içinde 95 milyar dolara ulaşan dış ticaret hacmimizin en kısa zamanda daha üst düzeylere çıkması için ortak bir kararlılık sergiliyoruz. Bu çerçevede bugün gerçekleştirdiğimiz bu toplantı, iş forumu bir anlamda olabilecek sorunların gözden geçirildiği, karşılıklı olarak ilişkileri daha da ileri noktalara taşıyacak ortak perspektiflerin ele alındığı bir beyin fırtınası anlamında da bize ufuk açacaktır. Biz siyasilerin iş dünyasına yapacakları, verecekleri taahhüt; bir siyasi istikrar, iki siyasi vizyon, üç bürokratik engellerin aşılmasıdır. Türkiye ve İtalya, Türk ve İtalyan iş adamlarının önündeki her türlü bürokratik engeli kaldırmaya kararlıdır.”
İtalyan firmalarının Türkiye’deki yatırımlarını büyük bir memnuniyetle karşıladıklarını ifade eden Davutoğlu, aynı şekilde Türk firmalarının da hemen hemen her alanda İtalyan markalarını satın alma ve İtalya’da kalıcı yatırımlar yapma yönünde iradeleri olduğunu kaydetti. Davutoğlu, karşılıklı yatırım ve iş birliği iradesinin siyasi iradeyle birleştiğinde Türk-İtalyan ilişkilerinin geleceğinin parlak olduğunu vurguladı.
Başbakan Davutoğlu, dün ve bugün savunma sanayi alanında ortak çalışma konusunda da çok önemli görüşmeler yaptıklarını dile getirerek, ATAK helikopteri ve Türksat uydusuyla ilgili son gelişmelerin İtalya ile iş birliği halinde yapıldığını, önümüzdeki dönemde de savunma sanayisinde çok geniş bir ortak işbirliği alanının olduğunu ifade etti.
“Roma ve İstanbul önemli iki merkez”
Davutoğlu, küresel krize rağmen büyümesini sürdüren Türkiye’nin, OECD’nin tahminlerine göre 2013-2017’de OECD ülkeleri arasında en büyük kalkınmaya sağlayacak ülke olduğunu vurgulayarak, “Türkiye’nin dinamik piyasa yapısı, demokratik ve şeffaf hukuk anlayışı, bütün dış yatırımcılar için önemli bir imkan sağlamaktadır” dedi.
İtalyan şirketlerini Türkiye’de daha fazla yatırım yapmaya çağıran Davutoğlu, Türk ve İtalyan şirketlerinin önemli bir işbirliği alanı olarak üçüncü ülkelerde, özellikle Afrika’da ortak proje geliştirebileceğini ve ortak projeler bağlamında Türkiye ile İtalya arasındaki ilişkileri üçüncü ülkelere, diğer bölgelere yansıtabileceğini söyledi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Roma ve İstanbul’un önemli merkezler olduğuna işaret ederek, şöyle konuştu:
“İstanbul son dönemde katettiği mesafeyle şu anda dünyanın önemli ulaşım merkezlerinden biridir. Türk Hava Yolları, 105 ülkeye 261 sefer yapmaktadır, dünyanın en fazla noktasına sefer yapan havayolu şirketidir. İstanbul’a ulaştığınızda 4 saat içinde dünya nüfusunun dörtte birine ulaşabilirsiniz. İstanbul, gittikçe artan bir ivmeyle önemli bir ekonomik, finansal merkez niteliği kazanmaktadır. İnşallah üçüncü havalimanıyla birlikte dünyanın en büyük havalimanına sahip olmak açısından önemli bir transit merkez haline dönüşecektir. Yılda 150 milyon kişilik kapasitesiyle bu havalimanı İstanbul’u, ekonomik bakımdan en kolay ulaşılır, İstanbul’dan da diğer ülkelere, diğer bölgelere en kolay ulaşılan merkez haline getirecektir. O bakımdan bütün Türk ve İtalyan şirketlerini, yeni bir vizyonla bir araya gelmeye, el ele tutuşmaya, bizim siyasi otoriteler olarak el ele tutuşmamız gibi ortak bir perspektifle iki ülkenin ekonomilerine katkıda bulunmaya ve dünya ekonomisinde de Türk-İtalyan ortaklığını örnek, model bir ortaklık haline getirmeye kararlıyız.”
Türkiye’nin G-20 dönem başkanlığı
İtalya Başbakanı Matteo Renzi ile dün Türkiye’de bir Türk-İtalyan Üniversitesi kurulması projesini ele aldıklarına değinen Davutoğlu, “Geçmişte Türk-Alman Üniversitesi, şimdi Türk-Japon Üniversitesi’nin kuruluyor, Fransa Türkiye ilişkileri bağlamında önem taşıyan Galatasaray Üniversitesi’nden sonra isteriz ki bir de Türk-İtalyan Üniversitesi kurulsun” dedi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türk ve İtalyan iş adamlarının bu konuda öncülük yapmaları halinde İtalya Başbakanı Renzi ile her türlü kolaylığı göstereceklerini ifade ederek, “İsteriz ki bu iki büyük medeniyet merkezi, bir üniversiteyle birbirine bağlansın ve Türkler için İtalyanca’yı, İtalyanlar için Türkçe’yi daha kolay konuşabilen yeni nesillerle Türk-İtalyan ortaklığı Akdeniz medeniyetine yepyeni ufuklar açsın” diye konuştu.
Renzi’ye, Türkiye’nin AB üyeliğine verdiği destekten dolayı teşekkür eden Davutoğlu, Türkiye’nin G-20 dönem başkanlığı süresince en yakın istişarede bulunacağı ülkelerden birinin İtalya olacağını belirtti.
Davutoğlu, gerek ikili ilişkilerde gerek Avrupa kıtasının geleceği konusunda gerekse küresel ekonomik ilişkilerde Türkiye ile İtalya’nın ortak perspektife sahip olduğunu, iş adamlarının da katkısıyla bu perspektifin ekonomik alanda yeni boyutlar kazanacağını söyledi.
Konuşmaların ardından aile fotoğrafı çektirildi.