Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde, Avrasya Türk Dernekleri Federasyonu’nun organizasyonuyla Türkiye’de ilk defa gerçekleştirilen ve iki gün sürecek olan ‘Türk Dünyası Spor Oyunları Şöleni, Keles Kocayayla’da yapılan açılış töreniyle başladı. Kocayayla’da 16 Türk Devleti’ni temsilen 16 çadır kuruldu ve Kırgız, Özbek, Türkmen, Moğol, Afgan, Kazak, Tatar ve Bursalı sporcular alanda hazırlıklarını yaptı. Keles İlçesi’ndeki tarihi Kocayayla’da gerçekleştirilen şölen 5 bin yıllık geçmişe sahip tarihi spor oyunları sergilendi.
Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Abdullah Karadağ, programın açılışında yaptığı konuşmada, “Türkiye, Türk dünyasının baş devleti. Dünyanın neresine gidersek gidelim, her yerde dost ülke Türkiye’nin son yıllardaki gelişimi ve kanatlarının altına sevdiklerini alan Türkiye gıptayla ve ibretle seyrediliyor. Bursa da Türkiye’nin önemli bir kenti. Bursa Büyükşehir Belediyesi, her zaman her yerde ilklerin başlangıcını yapıyor. Bugüne kadar birbirlerini tanımayan ve ülkelerinin yerlerini haritada bilen insanlar bugün otaklarını Bursa’da kurmuşlar, yeniden birlik olmak için el ele ve gönül gönüle Kocayayla’da bir aradalar” diyerek mutluluğunu ifade etti.
Başkanvekili Karadağ, Avrasya coğrafyasında İpek Yolu güzergahında 5000 yıldır oynanan ata spor oyunlarının şenlik havasında gerçekleştirilmesinin önemine vurgu yaptı.
Keles Belediye Başkanı Mehmet Teke de, Türk dünyasını buluşturan programın Kocayayla’dan dostluk mesajları gönderdiğini ifade etti. Keles Kaymakamı Mustafa Türkcan ise Bursa’da Türk dünyasının kardeşlik ve dostluk için önemli bir organizasyonda buluştuğunu kaydetti.
Bursa Vali Yardımcısı Mustafa Altıntaş, Kocayayla’da Türk Milleti’nin ve Türk dünyasının birlik ve beraberlik örneğinin yaşandığını belirterek faaliyetlerin devamının gelmesini temenni etti. Kazakistan Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Galimcan Erimbetov da Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilen programa katılmaktan dolayı onur duyduklarını söyledi.
Mehter ve kılıç kalkan gösterileriyle de renklenen programda konuşmaların ardından Başkanvekili Karadağ, protokol üyeleri ile birlikte Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilen festivalde kurulan çadırları tek tek gezdi. Karadağ, Türk devletlerinin kendilerine özgü kültürel değerlerini yakında tanıma şansı buldu. Çadırlarda ayrıca göçmen dernek ve vakıfların yöresel ürünleri de sergilendi. Büyükşehir Belediyesi bürokratlarının da yoğun katılım sağladığı şölene Kırgız, Özbek, Türkmen, Moğol, Afgan, Kazak ve Tatar sporcuların yanı sıra soydaş ve göçmen STK temsilcileri de katıldı. Şölen boyunca ecdadın yüzlerce yıldır barış ve savaş dönemlerinde zinde kalmak için oynadıkları spor oyunlarla, mangala (köçürme), dokuz taş, satranç, alış (kemik) atma gibi stratejik akıl oyunlardan da örnekler sunuluyor ve isteyen katılımcılara uygulamalı dersler veriliyor. Şölende dört nala giden at üzerinde oğlak kapma oyunu olarak bilinen kök börü oyunu, kuşak, aba ve moğol güreşleri, bilek güreşi, bilek çekme, çubuk çekme (ağaç güreşi) güreşleri, rahvan biniciliği, atlı güreş, at üzerinde akrobasi, atlı okçuluk, ok atma, mızrak atma, kılıç oyunu, cirit oyunu gibi spor oyunlarının yanı sıra ip çekme, çelik-çomak gibi eğlenceli oyunlar da sergileniyor.