Şenliklerde ünlü sanatçı Sultanbek, Başkan Altepe, Sultan Orhan’ın düğününün yapıldığı Kocayayla’da ecdada vefa adına kültürel bir etkinliğe ev sahipliği yaptıklarını belirterek, “Somut olmayan mirasla ilgili yapılan çalışmalarla Bursa dünyada en öne çıkan şehir oldu. Unesco’nun gündeminde olmayan bizim için önemli olan kırsal kültür Unesco’nun gündemine alındı. Bursa örnek teşkil ediyor. Layıkıyla organizasyonlar yapılıyor. Bu yıl 2.cisi gerçekleşiyor. Bu işin önderliğini yapan Bursa da en güzel şekilde yerine getirmeli.Geçen yıl ilkini düzenlediğimiz şenlik, bu yıl Kazakistan, Kırgızistan ve Türkistan coğrafyasında 23 ülkeden 500 katılımcı ile yapılacak. Kocayayla’da 22-23 Temmuz’da gerçekleşecek. Türk Devletleri ve akraba topluluklarını temsilen 215 sporcu, 50 kültür temsilcisi, 236 soydaş ve sivil toplum temsilcisi katılacak. Ata sporları yanında o dönemin yaşantısı, dans, müzik ve oyunlar da tanıtılacak. Orta Asya Türk Devletleri ve Akraba Toplulukları ile yeniden güncelleşen ata sporlarımızın toplumun tüm kesimlerinde ilgi uyandıracağına inanıyoruz. Yörük Türkmen Dernek ve Temsilcilerinin katılımıyla farklı bir etkinlik olacak. Pars, kuşak güreşleri, at yarışları, mangala, at üzerinde ok atma, atlı güreş, yaya okçuluğu, aşık atma, matrak, cenk sporu ve savaş oyunları yapılacak. Arslanbek Sultanbek ve Kerküklü sanatçılar da konser verecek. Şenlik süresince Kırgız, Kazak, Kafkas Halk Dansları ve atışmalardan örnekler sunulacak. Kazak, Kırgız, Uygur, Özbek, Tatar ve Nogay gibi akraba topluluklarınının kültürel obje ve giysileri sergilenecek. 32 çadır önünde kımız yapımı, süzme yoğurt, çiğbörek gibi; hamur, yün eğirme, gelin alma. aşık atması. beşik toyu, börk yapımı, kılıç ve bıçak yapımı, Türk Dünyası sohbetleri ve aksakallılar toyu gibi geleneksel törenler uygulamalı gösterilecek. Arasta çarşısında ise geleneksel el sanat ürünleri satılacak. Göktürk alfabesi dersleri verilecek” dedi.
Geçtiğimiz yıl 15 Temmuz sonrası sıkıntılı günlerde ilk kez düzenlenen şenliğin bu yıl daha güzel olacağını ifade eden Başkan Altepe, “Bursa bu işin merkezi olacak. Burası Osmangazi, Orhangazi’nin şehri. Orhangazi’nin düğünün gerçekleştiği Kocayayla’da bu organizasyon gerçekleşecek. Dağ yöresine yatırımlar sürüyor. Yapılan çadırlar, diğer tesislerlerle önemli bir merkez olacak. Sadece kırsal kalkınma değil, turizmle de kalkınmanın daha gerçekci olduğunu bizler de gördük, hissettik. Yatırımlarımıza hızla başladık. Kocayayla’nın çehresi değişiyor. Gököz yaylası ve diğer bölgelerde yatırımlar gerçekleşecek. Bundan sonra güzel etkinlikleri gerçekleştireceğiz. Keles Belediye’mizle bütün organizasyonları birlikte yapıyoruz. İstanbul Bursa bir saat, Bursa’dan dağa gitmek 45 dakika. 15 milyon İstanbul başta olmak üzere en güzel tatil yeri, yayla turizmi dağ yöresi olacak. Buralara kurduğumuz bu tesislerle dağ yöresine tersine göçün başlayacağını umuyoruz. Bunun da turizmden geçeceğini biliyoruz. Kurulacak tesislerle hep birlikte yaşayacağız. Bundan istifade edecek çevremizde 30 milyon nüfus var. Körfez ülkelerinden misafirler de buraya geldiklerinde “cennete geldik” diyorlar. Bölgenin hızlı şekilde canlanmasına katkı sağlayacağız. Kocayayla’da kalıcı çadırlar ve sistem kuruluyor. Kocayayla bir nevi merkez olacak. Gelen ailelere kalma imkanı sağlanacak. Sabah kahvaltısı akşam yemekleri verilecek” diye konuştu.
Keles Belediye Başkanı Mehmet Teke de, Keles’te büyükşehirin desteğini hissettiklerini, bugün 16-17 noktada yatırım olduğunu, tarihinde görülmemiş yatırımları Büyükşehirle aldıklarını söyledi.