Tirebolu Belediyesi tarafından kadın istihdamına katkı sağlamak amacıyla bir süre önce, “İlmek İlmek Genç Eller” projesi hazırlandı.
Yaklaşık 150 kadına istihdam sağlanacak proje çerçevesinde ilk etapta, “Tirebolu Doğa İçin Üretiyor” sloganı ile ısırgan lifinden “Tirebolu Bezi” hazırlanmasına karar verildi.
Tirebolu bezinin renklendirilmesinde kullanılacak boyanın da doğadan elde edilmesi için bitkilerin kullanılması planlandı.
İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Adem Çınarlı ve Giresun Üniversitesi Espiye Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Karaköse, Tirebolu bezinin renklendirilmesinde kullanılabilecek bitkileri araştırdı.Çınarlı ve Karaköse, Tirebolu’nun Belen köyünde ve Gümüşhane’nin Kürtün ilçesine bağlı Beşkilise köyü ve civarında inceleme yaparak bazı bitkilerden numune aldı.
Bölgedeki bitkilerin boyar madde özelliklerine bakacaklarını belirten Çınarlı, Tirebolu bezinde doğal boya maddelerinin kullanılacağını ifade etti.
Çınarlı, hazırlanacak bezin sağlamlığı, renk kalitesi ve üzerindeki çalışmaları takip edeceğini vurgulayarak, şu değerlendirmede bulundu:
“Araştırmalarımız sadece burası ile sınırlı kalmayacak. Tirebolu civar köylerinden de elde ettiğimiz bitkilerin boya eldesi çalışmalarından sonra, lif boyama çalışmalarına geçeceğiz. Özellikle Tirebolu bezini yeşil endüstriye kazandırdıktan sonra, sanayiye de kazandırmayı düşünüyoruz çünkü bu bezin renk, dokuma ve iplik kalitesini belirleyerek, sanayiye de bu tür çalışmalar için yol açmış olacağız.”