Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde terör örgütü PKK’nın gerçekleştirdiği saldırılar, ekonomik gelişmeye büyük darbe vurdu.
Çözüm Süreci ile yatırımcıların rotasını çevirdiği bölge illerinde terör örgütü PKK’nın gerçekleştirdiği eylemler nedeniyle bölgede yüzlerce esnaf kepenk kapattı, onlarca fabrikanın kapısına kilit vuruldu, bazı yatırım projeleri askıya alındı, birçok proje de iptal edildi.
İhracatın büyük oranda düştüğü bölge, yatırımlara kavuşmak için silahların susmasını bekliyor.
“Terör, esnafı tedirgin ediyor”
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Yönetim Kurulu Üyesi, Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (DESOB) Başkanı Alican Ebedinoğlu, AA muhabirine, 30 yıllık çatışma sürecinde 2013 yılına kadar bölgede büyük tahribat yaşandığını, Çözüm Süreci ile bölgede huzur ve güven ortamının yeniden sağlandığını söyledi.
Sağlanan güven ve huzurla yatırımların arttığına işaret eden Ebedinoğlu, “Son iki haftadır bölge yine 1990 yıllardaki kaos ve matem havasına büründü. Bir esnafın böyle bir ortamda işyeri açması söz konusu değil. Terör, esnafı tedirgin ediyor, sermayeyi batı illerine kaçırıyor” dedi.
“Bu sorun çatışmayla çözülmez”
Ebedinoğlu, terör saldırılarının devam etmesi halinde yatırımda ve imalatta kayıpların artacağına dikkati çekerek, şöyle konuştu:
“Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi’nde 4 bine yakın kişi çalışıyor. Küçük işletmeler ilde 100 bine yakın istihdam sağlıyor. Bu olayların devam etmesi, iş yerlerinin kapanmasını, dolayısıyla işsizliği, yolsuzluğu, hırsızlığı, sosyal problemleri artırır. Bu sorun çatışmayla çözülmez. Silahlar susmazsa bölge 1990’lı yıllardan daha kötü olacak. Çünkü yanı başımızda Suriye, Orta Doğu yanıyor. Oradaki ateş buraya sıçrayabilir. Bu sorunu bir an önce çözmek gerekiyor.”
“Yaşanan süreç ekonomiye zarar veriyor”
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Sayar, ekonominin gelişmesi ve kalkınmanın sağlanması için huzurlu bir ortama ihtiyaç duyulduğunu belirtti.
Barış ortamı oluşturulmadığında, huzur sağlanamadığında ekonominin yeşerebilme ve gelişebilme olanağı bulamadığına işaret eden Sayar, Çözüm Süreci ile oluşan umutla bölgenin yatırımcıların ilgi odağı haline geldiğini aktardı.
Fabrikalar kapatılıyor
Diyarbakır Organize Sanayi İşadamları Derneği (DOSİAD) Başkanı Aziz Özkılıç da Orgazine Sanayi Bölgesi’nde 170 firmanın faal olduğunu, yatırımcıların bölgeye yatırım için sıraya girdiğini aktardı.
“Terör saldırıları nedeniyle 20’ye yakın fabrika kapatıldı. Birçok yatırımcı projelerini erteleyip, inşaatlarını durdurdu, yatırımlarını erteledi” ifadelerini kullanan Özkılıç, bunun bölge ve Türkiye ekonomisini büyük sekteye uğrattığını belirtti.
”Yatırım yapmayı düşünenler yatırımlarını askıya aldı”
Dicle Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (DİCLESİFED) Yönetim Kurulu Başkanı, Mardin Sanayici İşadamları Derneği (MARSİAD) Başkanı Nasır Duyan, yatırımların durduğunu, istihdamda ve ihracatta gerileme yaşandığını söyledi.
Çözüm Süreci ile yatırımların ivme kazandığına işaret eden Duyan, bu ivmenin kaybedilmemesini istediklerini belirtti.
“Çözüm Süreci, halk bitmedi demediği sürece bitmez” diyen Duyan, sürecin devam etmesi gerektiğini kaydetti.