AYKUT GÜNGÖR-OSMAN GÜNEŞ
Kentin göbeğine kurulması planlanan termik santrale karşı seslerini yükseltenlerin sayısı her geçen gün artıyor.
DOSAB Termik Santrali’ne Hayır Platformu’nun Kestel’de düzenlediği toplantıda, uzmanlar kömürlü termik santralin çevre ve insan sağlığına zararlarını anlatırken, toplantıya katılan vatandaşlar, santalin tüm Bursa’yı olumsuz etkileyeceğine vurgu yaparak karşı çıktılar.
Ormancılar Derneği’nin düzenlediği panelde de santralin doğaya vereceği zararlar dile getirildi.
DOSAB Termik Santrali’ne Hayır Platformu’nun halkı bilgilendirme toplantılarına Kestel’de devam etti. Kestel Kültür Merkezi’ndeki toplantıda ilk sözü alan Bursa Tabip Odası’ndan Doç. Dr. Alparslan Türkkan, termik santralden 84 zehirli madde çıktığını belirterek, bunun da erken ölümlere, sakatlıklara ve hastalıklara yol açtığını söyledi.
Çevre Mühendisleri İl Temsilciliği’nden Beyzat Osmanoğlu ise, kömür kullanımının çok yüksek miktarlarda kükürt dioksit, karbon monoksit, ozon, hidrokarbonlar, partiküller madde ve kül oluşturduğuna vurgu yaparak, “Bu atıklar çevre sağlığına çok çeşitli biçimlerde etki eder. Yerleşim alanı içinde termik santral olmaz. İngiltere termik santralleri yasakladı” dedi.
TARIM YOK OLACAK
Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Doç. Dr. Ertuğrul Aksoy da, DOSAB’ın 1. sınıf tarım arazisi üzerine kurulduğunu bildirerek, “Tarım arazileri amaç dışı kullanılamaz. Enerji ve buhar üretim tesisi diyerek, termik santral adını telafuz etmeyerek sanki tehlikesiz bir tesis havası vermek istiyorlar. Bu santral, Demirtaş barajı ve yer altı su kaynaklarını yok edecek, çiftçiye su kalmayacak. Termik santrale tarım için karşı durmalıyız. Küresel ısınmaya sebep olacak bu tesis ile tarım yok olacaktır. Sanayici maliyetini düşürecek diye böyle bir tesisin yapılması yanlıştır. Bu tesis asit yağmurları ile yaprağın su dengesini bozar bitkilere zarar verir” diye konuştu.
DOĞADER Başkanı Murat Demir ise, termik santral değil temiz hava istediklerini dile getirerek, “Biz birlik ve beraberlik içinde olursak bu tesisi yaptırmayız. Kadınıyla çocuğuyla sahip çıkmalıyız. 13 Aralık’ta yapılacak protesto yürüyüşüne herkesi bekliyoruz. ‘Biz bunu istemiyoruz bunu kafanıza yıkarız’ diyerek tepkimizi koymalıyız. Eğer bunu yaparlarsa Bursa’ya 6 adet daha bu tesisten yapmayı planlıyorlar. Engel olmazsak arkası gelecektir. Tehlikenin boyutunu bilmeliyiz” ifadelerini kullandı.
Toplantıda söz alan vatandaşlar da hiçbirşeyin insan sağlığından önemli olmadığına vurgu yaparak, santralin yapılmaması için mücadele edeceklerini söylediler.
AĞIR METALLER KENTE DAĞILACAK
Türkiye Ormancılar Derneği Bursa Şubesi’nin düzenlediği panelde de termik santralin zararları anlatıldı. İstanbul Üniversitesi Toprak İlmi ve Ekoloji Anabilim Dalı üyesi Prof. Dr. Doğan Kantarcı, termik santralin ısınmayı artıracağını, ısınmanın artması ile Bursa Ovası’nda tarımın biteceğini söyledi.
Kantarcı, Yatağan Termik Santrali’nin faaliyete girmesinin ardından 1 yıl içerisinde 4 bin hektar ormanın kuruduğuna, 40 bin hektarın da olumsuz etkilendiğine dikkat çekti. Termik santrallerinin baca filtrelerinin külün bir miktarını tuttuğunu ancak külün içerisinde bulunan ağır metalleri tutamadığını anlatan Kantarcı, bacadan çıkan ağır metallerin rüzgar ile tüm ovaya ve kentin üzerinde dağılacağını dile getirdi.