SEYİT GÜNDOĞAN
Bursa’nın termal kent kimliğini yeniden kazanması için son yıllarda kamu ve özel sektör çalışmalar yapıyor.
Büyükşehir Belediyesi, Jeotermal A.Ş, aracılığıyla birçok otele termal su verirken, Tabakhaneler Bölgesi’nde dev bir termal tesis kurmak için de çalışmalarını yürütüyor.
Özel sektörün çalışmaları kapsamında da yıkılan İpekiş, termal kür merkezi olacak. Tüm bu çalışmalar devam ederken, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın aldığı bir karar şok etkisi yarattı.
Bakanlık tarafından oluşturulması kararlaştırılan termal kentler arasında Bursa yok. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun konuyu takip ettiğini söyledi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, uluslararası standartlarda termal tesislere sahip termal kent niteliğindeki destinasyonların oluşturulabilmesi ve Avrupa ülkeleri ile rekabet edilebilmesi için, Türkiye Turizm Stratejisi Eylem Planı ana kararları kapsamında termal kentler oluşturmayı kararlaştırıldı.
Bu kapsamda Güney Ege (Aydın, Denizli, İzmir, Manisa), Güney Marmara (Balıkesir, Çanakkale, Yalova), Frigya (Afyonkarahisar, Ankara, Eskişehir, Kütahya, Uşak) ve Orta Anadolu (Aksaray, Kırşehir, Nevşehir, Niğde, Yozgat) olmak üzere 4 bölgede termal turizm master planları hazırlandı.
İllerin belirlenmesinde coğrafi olarak bütünlük oluşturan termal kaynakların bulunması yanında termal turizmle bütünleşebilecek ulusal ve uluslararası öneme sahip kültür ve doğa değerlerini içermesi, ortak ulaşım imkanlarının olması ve uygun iklim koşullarıyla birlikte destinasyon oluşturabilecek yakınlıkta olma kriterleri dikkate alındı.
ORTAK KÜR MERKEZLERİ OLUŞTURULACAK
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan çevre düzeni planlarında, Güney Ege bölgesi kapsamında 180 bin, Güney Marmara bölgesi kapsamında 118 bin, Frigya bölgesi kapsamında 120 bin ve Orta Anadolu bölgesi kapsamında 107 bin olmak üzere 4 bölgede toplam 500 bin planlı yatak kapasitesi oluşturuldu.
Belirlenecek pilot bölgeler kapsamında imar planı çalışmalarının tamamlanması ve belirlenecek yatak kapasitelerine göre termal su dağıtım hattı projeleri ile Sağlık Bakanlığının doktor ve fizik tedavi uzmanı gibi sağlık personelinin atayabileceği, Sağlık Bakanlığı veya Kültür ve Turizm Bakanlığınca ortak kür merkezleri oluşturulacak.
Sağlık Bakanlığı tarafından yapılacak değerlendirme sonrasında oluşturulacak Termal Turizm Merkezleri ile yatak kapasiteleri artırılacak.
BURSA’NIN İSMİ OLMALI
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa’nın bir termal şehri olması için çalışmaları yaptıklarının atını çizerek “Bu konuyu Mehmet Müzezinoğlu’na Sağlık Bakanı olduğu dönemde aktarmıştık. Bursa’yı bu strateji planlarına soktuk. Kültürpark’ın da içinde bulunduğu 1.5 milyon metrekarelik Sıcak Su Bölgesi’ni Termal Bölgesi olarak ilan edilmesini sağladık. Ancak gördük ki Bursa bu yayınlardan çıkarılmış. Bu konuyu bakanımıza tekrar ilettik ve bu herhangi bir sıkıntı olmadığını ve konuyu takip ettiğini söyledi. Biz istiyoruz ki bu yayınlanan şehirler arasında Bursa ismi de olsun. Önümüzdeki günlerde bir sıkıntı yaşanmasın, bir eksiklik olmasın. Burada Bursa’nın ismi olmayınca bürokratik işlem yapılırken işler zora girmesin. Bakanımız da bu konuda takipte” dedi.