Yetkililerin basın toplantıları düzenlediği Mayfair Oteli’nin önünde toplanan eylemciler patlayan kimyasal deponun evlerine yasaların öngördüğünden daha yakın bir mesafeye inşa edildiğini savundu.
Patlamalar 12 Mayıs Çarşamba günü sodyum siyanür dolu bir depoda meydana gelmişti.
Yüzlerce ton sodyum siyanürün bulunduğu depoya yasal sınırın çok üzerinde yükleme yapıldığı, ayrıca deponun kurallara göre evlerin en az 1 kilometre uzağına yapılması gerekirken, 500 metre uzağa inşa edildiği belirtildi.
Çin medyası Ruhai Uluslararası Lojistik firmasına ait deponun1 kilometre çapında en az üç site bulunduğunu bildirdi.
Mayfair Oteli’nin önünde toplanan eylemciler hasar gören evleri için tazminat isterken, güvenli ilan edilse bile evlerine dönmeyi reddedeceklerini belirtti.
“Saatli bombayla yaşıyoruz”
Bir eylemci “Gelecekte böyle sızıntılar olup olmayacağını bilmiyoruz. Bir saatli bombanın yanında yaşıyor olabiliriz” dedi.
Yetkililere açık mektup yazan eylemciler yeraltı sularının kirlenmiş olabileceğini ve lojistik şirketlerle kimyasal “atık alanlarının” evlerine çok yakın olduğunu vurguladı.
Mektupta “Komşularımız hayatlarını kaybetti. Çığlıkları uzun süre kulaklarımızdan silinmeyecek. Bu “infaz alanında” nasıl huzurla yaşayabiliriz ki?” ifadeleri yer aldı.
Çin’de bu tür eylemler nadiren görülüyor ama yetkililerin Tianjin olayı konusunda eleştiriye izin verdikleri, hatta resmi medyanın yerel yetkililerin olay karşısındaki tutumunu eleştirdiği kaydediliyor.
BBC’nin Pekin’deki Muhabiri Jo Floto, Tianjin’de kamu güvenliği için konulan kuralların esnetildiği, ihlal edildiği ya da tamamen görmezden gelindiğinin açıkça görüldüğünü söylüyor.
Floto olay yerine ilk ulaşan ve çoğu ölen itfaiyecilerin yönetimi ve eğitimi konusunda da sorular sorulacağını vurguluyor.