‘Tarımsal üretimin yüzde 60 artması gerekiyor’

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Çelik, “Yapılan projeksiyonlara göre, 2050 yılında oluşacak nüfusu beslemek için tarımsal üretimin yüzde 60 artması gerekiyor.” dedi.

‘Tarımsal üretimin yüzde 60 artması gerekiyor’

Antalya’da bir otelde düzenlenen ve üç gün süren Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) 30. Avrupa ve Orta Asya Bölgesel Konferansı’nın ardından Çelik ile FAO Genel Direktörü Jose Graziano da Silva, ortak basın toplantısı düzenledi.

 

Çelik, Antalya’nın G20 Liderler Zirvesi ve EXPO’dan sonra üç gündür bölge için önemli bir toplantıya ev sahipliği yaptığını söyledi. FAO’nun bölgesel konferansları iki yılda bir düzenlendiğini anımsatan Çelik, toplam nüfusu 1 milyarı bulan bölgedeki ülkelerden bakan veya üst düzey yöneticilerin katıldığı toplantıyı bugün tamamlayacaklarını ifade etti.

 

Konferanstaki tartışmalarda gıda güvenliği konusunun da ele alındığını belirten Çelik, şöyle konuştu:

 

“Yapılan projeksiyonlara göre, 2050 yılında oluşacak nüfusu beslemek için tarımsal üretimin yüzde 60 artması gerekiyor. Ancak dünyada tarım arazileri yok ediliyor. İki saniyede bir futbol sahası büyüklüğünde, 7 dekar tarım arazisi yok oluyor. Eğer gelecek nesiller için sürdürülebilir gıda arzını sağlayamazsak dünyamız kitlesel insan göçlerine sahne olabilir. Böylesine ağır bir tablonun yaşanmasını önlemek için 2030 sürdürülebilir kalkınma hedeflerini önemli bir pusula olarak görüyoruz.”

 

“Tarımsal Ar-Ge çalışmalarına önem verilmeli”

 

Çelik, konferansta sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşılması için mevzuat düzenlemeleri, arazi toplulaştırma, sürdürülebilir arazi kullanımı, biyoçeşitliliğin korunması, doğru tarımsal uygulamaların yaygınlaştırılması, tarımsal Ar-Ge çalışmaları, gıda kayıp ve israflarının azaltılması, küçük işletmelerin devamlılığının sağlanması, gıda güvenliği konusunda özel sektörün rolü ve eğitim gibi konuların önemli unsurlar olduğuna dikkat çekildiğini vurguladı.

 

“Tarımsal üretim güçleşti”

 

Bakan Çelik, tarımın karşı karşıya olduğu önemli sorunlar bulunduğunu, dünya genelinde tarımsal üretimin giderek daha güçleştiğine vurgu yaptı.

 

Buna iklim değişikliğinden kaynaklı güçlükler de eklenince gıdaya erişim sorununun büyüdüğünü dile getiren Çelik, “Bu çerçevede verimliliğin ve alternatif ürünlerin önemi ortaya çıkıyor. Bölge ülkeleri olarak sorunlarımız ortak ve birbirine benziyor. Dolayısıyla çözümleri de birlikte aramakta fayda var. Küresel ve bölgesel sorunların çözümünde işbirliği ve diyalog önemli.” dedi.

 

“17 hedefe ulaşmak için işbirliği yapılacak”

 

FAO Genel Direktörü Silva da konferansın çok başarılı olduğunu, rakamların bunu gösterdiğini belirterek, konferansa delege ve gözlemcilerin yanı sıra BM’den, sivil toplum kuruluşlarından, uluslararası kuruluşlardan araştırmacı ve akademisyenlerin katıldığını söyledi.

 

FAO’nun 2030 küresel gündemiyle uyumlu olması ve amaçlarını uyumlaştırmasının en cesaret verici konu olduğunu ifade den Silva, katılımcı ülkelerin BM tarafından belirlenen 17 hedefe ulaşmak için iş birliği yapacağını açıkladığını aktardı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X