ASLIHAN AYDIN
”1960’dan 2015’e Bursa’nın Tarımsal Gelişimi” konulu forumda, Bursa’nın tarımsal gelişimi tartışıldı.
Mümin Ceyhan Bursa Kültür Kaynakları Araştırma Kütüphanesi’nde gerçekleştirilen forumda konu ile ilgili sergi de izleyenlerin beğenisine sunuldu.
Burada konuşan kütüphanenin kurucusu Mümin Ceyhan, Cumhuriyetin ilk yıllarında Bursa’nın verimli ovaları ile tarım başkenti olduğunu, ancak yıllar içinde ilk organize sanayi bölgesinin kurulmasıyla sanayi kuruluşlarının Bursa’ya aktığını kaydetti. 1960 yılının Bursa için bir kırılma noktası olduğunun altını çizen Ceyhan, ”Bu yıllarda sanayileşme atılımı oldu. Bilim insanları bunun tarıma olumlu ve olumsuz etkilerini araştıracak. Bu çalışmamızı da yine kitaplaştıracağız. Böylelikle kütüphanemizin belleğini iyileştireceğiz” dedi. Tarımsal üretimin desteklenmesi, geliştirilerek devam eden bir politika olarak benimsenmesi gerektiğini ifade eden Ceyhan, ”Üretici kooperatifçilik modeli ile desteklenmeli, tarım arazilerinin bölünmesini durduracak arazi toplulaştırmaya ağırlık verilmeli” diye konuştu.
SANAYİYİ ONA GÖRE PLANLAYALIM
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Doç. Dr. Erkan Yaslıoğlu da, ovaların korunmasını gerektiğini ifade ederek, “Artık tarım arazisi kaybı olmasın istiyoruz. Sanayimizi de ona göre planlayalım. Üreticiyi korumak bir anlamda tüketiciyi korumak anlamına geliyor. Çiftçiler, kentleşme baskısı ile toprağını satıyorlar” diye konuştu. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Uğur Bilgili, İstanbul’un yakınlaşmasının ve yakın gelecekte de İzmir yolunun kolaylaşacak olmasının Bursa’ya olan talebi artıracağını vurguladı. Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ise toprağın önemine dikkat çekerek, ”Sanayi ürününü satın alabilirsiniz ama toprağı tekrar elde edemezsiniz” dedi.